Viața la bloc. Noi obligații pentru proprietari, de la UE, cu amenzi mari

Viața la bloc. Noi obligații pentru proprietari, de la UE, cu amenzi mari bloc / Sursa foto: dreamstime.com

Noi obligații pentru proprietari. Parlamentul European a aprobat mai multe legi pentru protecția climei.

Parlamentarii au votat marți în sesiunea lor plenară de la Strasbourg, directiva pentru reducerea consumului de energie în locuințe și alte clădiri. Nu mai e nici un mister! Urmează mari schimbări în construcția clădirilor. Vi le prezentăm exclusiv pentru a înțelege ce ne așteaptă.

Noi obligații pentru proprietari

Revizuirea directivei privind performanța energetică a clădirilor depășește unul dintre ultimele obstacole pe calea intrării în vigoare. Acum se așteaptă undă verde din partea celor 27 de guverne UE pentru implementarea noilor standarde energetice ale inventarului de clădiri UE.

Cu 370 de voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri, sesiunea plenară a Parlamentului European a aprobat marți, 12 martie, acordul la care s-a ajuns la 7 decembrie anul trecut. Acesta viza reducerea impactului asupra mediului al parcului de clădiri europene. Care este responsabil pentru aproximativ 40% din consumul european de energie și 36% din emisiile de CO2 .

Ne puteți urmări și pe Google News
blocuri

Sursa foto: Arhiva EVZ

Se adaugă reguli stricte

Începând din 2030, toate clădirile rezidențiale noi vor trebui construite pentru a avea emisii zero. Termenul curge din 2028 pentru clădirile publice. Urmând ca întregul stoc de clădiri să fie neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

După cum se arată în raportorul pentru Directiva privind performanţa energetică a clădirilor, Ciarán Cuffe (Verzi/ALE), „aceasta este tranziția corectă, acesta este Green Deal, în care nimeni nu este lăsat în urmă”, din momentul în care „oferim clădiri mai bune. și o calitate mai bună a vieții pentru toți.”

Piața imobiliară

Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisarul pentru energie Kadri Simson, a declarat ferm că „proprietățile sunt mari consumatoare de energie”. “Nu putem aborda provocările climatice și dependențele de aprovizionarea cu energie dacă nu abordăm problema imobiliară”, a spus el. Definind acordul la care s-a ajuns „un bun echilibru ambițios între flexibilitate și fezabilitate”. Care garantează „măsurile necesare pentru promovarea performanței energetice a celor mai proaste clădiri fără a obliga proprietarii individuali să renoveze”.

Clădirile care trebuie renovate

Textul aprobat de Parlamentul European renunță la ideea includerii cerințelor de renovare pentru clădiri individuale pe baza claselor energetice armonizate. Stabilește medii de referință pentru fiecare stat pe întregul stoc de clădiri. Pentru clădirile nerezidențiale, 16% dintre clădirile cu cele mai slabe performanțe vor fi vizate pentru renovare până în 2030 și 26% până în 2033. O țintă de reducere a consumului de energie de 16% până în 2030 se va aplica clădirilor rezidențiale și de 20-22% până în 2035.

Stimulentele financiare vor fi în continuare posibile pentru sistemele de încălzire care utilizează o cantitate „semnificativă” de energie regenerabilă. Cum ar fi cele care combină o centrală cu un sistem solar termic sau o pompă de căldură. Revenind la surse regenerabile, instalarea obligatorie a panourilor solare pe acoperișuri va viza clădirile publice și nerezidențiale „în funcție de dimensiunea acestora” și toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.

În ceea ce privește în mod specific persoanele fizice, nu există o obligație pentru renovarea clădirilor, dar va fi necesar să se aștepte definirea planurilor naționale adaptabile, care prevăd o intervenție medie asupra întregului ansamblu de clădiri (cu cele două ținte până în 2030 și 2035), potrivit Ziarulromânesc.de.