Noutăți din piața imobiliară. Impozitarea tranzacțiilor cu clădiri și terenuri se face după noi reguli

Noutăți din piața imobiliară. Impozitarea tranzacțiilor cu clădiri și terenuri se face după noi reguli Apartamente. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii care intenționează să vândă proprietăți imobiliare, în acest an, trebuie să știe că statul a schimbat regulile de tranzacționare. Noile reglementări, stabilite printr-un act normativ adoptat anul trecut, schimbă procedura de impozitare în cazul tranzacțiilor imobiliare. În cazul vânzărilor de proprietăți imobiliare, impozitul destinat statului este plătit de vânzător și reținut de notarul public la perfectarea actelor.

Românii care vor să-și vândă proprietățile imobiliare, clădiri sau terenuri, trebuie să știe că tranzacțiile se vor face după noi reguli. În acest an, statul a modificat procedurile de impozitare pentru genul acesta de operațiuni comerciale. Pe de-o parte a fost eliminat plafonul de 450.000 de lei până la care se aplica scutirea de impozit, iar pe de altă parte, cotele de taxare vor fi aplicate în funcție de perioada în care vânzătorul a deținut proprietatea. Măsura a fost introdusă, prin O.G. 16, care a fost adoptată anul trecut, act normativ care modifică, în acest sens, Codul fiscal.

Cu alte cuvinte, conform noilor reglementări vânzătorul trebuie să achite impozitul aferent tranzacției imobiliare indiferent de prețul la care s-a făcut. Astfel, la calcularea impozitului, nu se va mai ține cont de pragul de 450.000 de lei până la care era aplicată scutirea.

Banii necesari achitării obligațiilor către stat vor fi reținuți din prețul de tranzacționare, de notarul public care perfectează actele de vânzare cumpărare. La rândul său, acesta are obligația să transmită sumele reținute, mai departe, către organul fiscal, până la sfârșitul lunii următoare celei în care s-a încheiat vânzarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noile cote de impozitare

O altă modificare care a fost impusă are în vedere stabilirea cotelor de impozitare pentru bunurile imobiliare vândute. Valoarea impozitului va fi stabilită în funcție de perioada în care proprietatea s-a aflat în posesia vânzătorului. În acest sens au fost definite două cote de impozitare.

Prima, în procent de 3% din prețul convenit, se aplică pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, care se află în proprietatea vânzătorului de mai puțin de trei ani, inclusiv. Cea de-a doua cotă stabilită prin lege, de 1%, se aplică în cazul imobilelor aflate în proprietatea vânzătorului de mai mult de trei ani.

Legea prevede și o seamă de scutiri

Codul fiscal prevede și o serie de situații în care vânzătorul, proprietar al unui imobil, clădire sau teren, este scutit de plata impozitului pe venitul obținut din tranzacții imobiliare. Astfel, conform legii nu se datorează impozit atunci când:

  • Terenurile și construcțiile scoase la vânzare au fost dobândite prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;
  • Dreptul de proprietate este dobândit prin donație între rude și afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum și între soți;
  • În cazul actelor de desființare cu efect retroactiv pentru actele de transfer ale dreptului de proprietate asupra proprietăților imobiliare;
  • Dreptul de proprietate se constată în condițiile Legii nr. 7/1996 a cadastrului și publicității imobiliare;
  • În cazul dării în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, pentru o singură operațiune de dare în plată, conform avocatnet.ro.