Viața de zi cu zi din Egiptul Antic, surprinsă prin intermediul unui mormânt vechi de 4.300 de ani

Viața de zi cu zi din Egiptul Antic, surprinsă prin intermediul unui mormânt vechi de 4.300 de ani Arheologii au descoperit un mormânt vechi de 4.300 de ani. Sursa Foto: Twitter/X

Descoperit în Dahshūr, Egipt, acest mormânt prezintă mai multe piese de artă murală. Acestea înfățișează scene din viața de zi cu zi din Vechiul Regat al Egiptului.

Descoperirea mormântului din Vechiul Regat al Egiptului

Arheologii din necropola Dahshūr din Egipt au descoperit un mormânt de acum peste 4.300 de ani, aparținând unei preotese și soțului ei.

Mormântul prezintă mai multe picturi murale uimitoare. Acum, cercetătorii speră că săpăturile ulterioare vor scoate la iveală rămășițe umane.

Săpăturile mormântului au început ca parte a unui proiect comun condus de arheologi egipteni și germani.

Ne puteți urmări și pe Google News

arheologi, Egipt

Situl arheologic se află la 40 de kilometri sud de Cairo

Adânc în cimitirul antic din Dahshūr, o zonă situată la aproximativ 40 de kilometri sud de Cairo și care face parte din situl Memphis, aflat în patrimoniul UNESCO, echipa a descoperit o mastaba veche de 4.300 de ani, un mormânt din cărămidă de lut cu un acoperiș plat și laturi înclinate.

În timp ce cercetau interiorul mormântului, cercetătorii au identificat proprietarii acestuia. Aceștia sunt Seneb-Neb-Af și soția sa Idet, un cuplu care a trăit în jurul anului 2300 î.e.n.

Arheologii au determinat această dată comparând inscripțiile și ceramica descoperite în mormânt. Au luat în calcul și designul mastaba în sine, cu alte exemple din această perioadă.

Inscripțiile indicau că Idet era o preoteasă a lui Hathor, zeița egipteană antică a senzualității, a maternității și a muzicii. Soțul ei, Seneb-Neb-Af, a lucrat probabil într-o mulțime de roluri ca funcționar la un palat din apropiere. Mai exact, cercetătorii spun că era un „administrator al chiriașilor”, deși este dificil de discernut care erau atribuțiile sale precise.

Șeful de proiect, Dr. Stefan Seidlmayer de la Institutul Arheologic German a explicat pentru Live Science că Seneb-Neb-Af a locuit probabil într-un oraș din apropiere controlat de palat și a gestionat finanțarea acestuia.

arheologi, mormânt

Artă de perete intrigantă și revelatoare descoperită în mormânt

Cuplul antic a trăit probabil în timpul dinastiei a cincea târzii sau începutul dinastiei a șasea, în urmă cu aproximativ 4.300 de ani. În această perioadă, Marile Piramide din Giza existau deja, iar conducătorii încă își construiau propriile piramide în tot regatul.

Cercetătorii nu știu prea multe despre cum era viața de zi cu zi a vechilor egipteni în această perioadă. Dar această descoperire oferă informații rare.

Una dintre scenele din interiorul acestui mormânt îi arată pe oamenii antici folosind măgari pentru a treiera grânele. Altele arată nave care plutesc pe râul Nil, oameni care cumpără bunuri de la o piață și o mulțime de oameni care prezintă ofrande, potrivit unui comunicat de presă al Serviciului de Informații de Stat din Egipt.

Lucrările anterioare la situl Dahshūr s-au concentrat în mare parte pe piramidele regelui Sneferu din Vechiul Regat și ale regelui Amenemhat al III-lea din Regatul Mijlociu. Aceste săpături au început încă din 1976. Acum, cercetătorii își mută atenția spre persoanele obișnuite din aceste perioade, excavând mormintele oamenilor de stat, ale preoților și ale administratorilor.