Arheologii au găsit urme de tutun în vase mezoamericane vechi de 1.000 de ani
- Alexandru Sălăvăstru
- 11 martie 2024, 10:51
Vasele de ceramică descoperite în actuala Guatemala conțineau urme de reziduuri de nicotină, dovadă că oamenii din antichitate din Mesoamerica ar fi putut consuma tutun în timpul ritualurilor.
Consumul de tutun în Mesoamerica a fost bine documentat de specialiști. Dar s-au găsit puține dovezi fizice ale consumului de tutun în timpul ritualurilor - până acum.
Urme de tutun în vasele de ceramică
Potrivit unui nou studiu publicat în Antiquity, cercetătorii au găsit urme de nicotină în vase ceramice vechi de 1.000 de ani, dezgropate în actuala Guatemala, sugerând că oamenii consumau tutun în mod ritualic cu secole în urmă.
Între 2006 și 2007, cercetătorii au descoperit o mulțime de vase ceramice în situl arheologic Cotzumalhuapa, care a fost cândva locația unuia dintre „cele mai mari orașe" din Mesoamerica. Când cercetătorii au analizat chimic interiorul a șapte dintre vase, au fost surprinși să găsească urme de tutun în trei dintre ele:
„Știam că tutunul a fost o substanță foarte importantă, folosită într-o varietate de scopuri rituale și terapeutice în Mesoamerica antică și în întreaga Lume Nouă", a declarat într-un comunicat coautorul studiului, Oswaldo Chinchilla Mazariegos, profesor asociat de antropologie și director al studiilor de licență în arheologie la Universitatea Yale.
El a continuat: „Cu toate acestea, dovezile arheologice sunt puține, deoarece resturile de tutun se păstrează rareori într-o formă bună”.
Descoperirea surprinzătoare din Mesoamerica
Descoperirea nicotinei în vasele de ceramică este surprinzătoare. Aceasta sugerează că oamenii din Mesoamerica nu fumau tutunul ca pe o țigară. Ei îl consumau și sub formă de lichid:
„A fost o surpriză când trei dintre cele șapte vase pe care le-am testat au dat rezultate pozitive pentru nicotină. Asta indică prezența tutunului. Acest lucru a fost neașteptat, deoarece forma vaselor sugera că erau folosite pentru a depozita și consuma lichide", a mai spus acesta.
El și echipa sa au testat vasele pentru alte substanțe, cum ar fi cele prezente în cacao și ardei iute, dar „analizele lor nu au reușit să detecteze prezența niciunuia dintre acești metaboliți secundari ai plantelor în probe".
Cum foloseau oamenii din antichitate tutunul
Potrivit acestuia, scopul exact al „infuziilor de tutun" nu este clar:
„Nu putem ști dacă o făceau în mod obișnuit sau doar în ocazii ceremoniale atent alese", a declarat acesta.
Cu toate acestea, el a precizat că cea din urmă variantă este „cea mai probabilă".
El și coautorii săi au scris că nicotina este „toxică și potențial letală" atunci când este consumată pe cale orală în calități ridicate. De aceea, este adesea consumată în timpul ritualurilor, pentru „a induce un somn profund și viziuni".
La Cotzumalhuapa, cercetătorii suspectează că tutunul ar fi putut fi folosit în timpul unui fel de ritual de purificare. Studiul lor notează că acest consum de tutun sub formă lichidă „nu este cea mai comună metodă de utilizare în întreaga Americă". Consumul a mai fost documentat anterior în zona fluviului Amazon. Alte culturi mesoamericane au folosit tutunul pentru a comunica cu spiritele. De asemenea, au mai folosit tutunul pentru a diagnostica boli și pentru a obține curajul din timpul sacrificiilor.