Rețea arheologică masivă descoperită în pădurea amazoniană

Rețea arheologică masivă descoperită în pădurea amazoniană padure / Sursa foto Dreamstime

Descoperirea unei rețele de orașe vechi de 2.500 de ani în pădurea tropicală amazoniană a schimbat fundamental modul în care înțelegem viața preistorică din această zonă.

Rețea arheologică masivă descoperită în pădurea amazoniană. Descoperirea unei rețele de orașe vechi de 2.500 de ani în pădurea tropicală amazoniană a schimbat fundamental modul în care înțelegem viața preistorică din această zonă.

Mii de movile, înconjurate de terenuri agricole terasate și conectate între ele prin drumuri complicate, marchează locațiile unor case, piețe și monumente demult dispărute, după cum au dezvăluit scanările cu laser. Această descoperire reprezintă cel mai mare și cel mai vechi exemplu de civilizație agricolă la scară largă descoperit în pădurea tropicală din America de Sud. Așezările au avut o populație estimată la un moment dat la peste 100.000 de locuitori și au fost locuite cel mai probabil între anii 500 î.Hr. și 600 d.Hr.

Rețea arheologică masivă în pădurea amazoniană

Deși arheologii și istoricii au fost interesați timp de mulți ani de Valea Upano din Ecuador, regiunea nu a fost complet cartografiată până în 2015. O scanare LiDAR (Light Detection and Ranging) a zonei a fost finanțată de Institutul Național pentru Patrimoniu Cultural din Ecuador în 2015, iar rezultatele au arătat pentru prima dată adevărata întindere a fostei civilizații din regiune.

Ne puteți urmări și pe Google News
amazon

Rețea arheologică masivă descoperită în pădurea amazoniană. Sursa foto Dreamstime

Sub tufișurile dese, scanările cu laser au identificat o rețea de aproximativ 6.000 de movile grupate în 15 locații diferite și legate între ele printr-o rețea complexă de drumuri. Aceste movile au fost plasate în jurul unei piețe pătrate centrale în grupuri de trei până la șase unități. Deși este posibil ca unele dintre situri să fi fost folosite în scopuri ceremoniale, cercetătorii cred că movilele indică locațiile locuințelor.

Ce au descoperit oamenii de știință

Oamenii de știință demonstrează în mod concludent că în aceste zone au existat mult mai mulți oameni și că aceștia au modificat semnificativ peisajul, astfel încât descoperirea este văzută ca un scenariu de goană după aur, în special pentru Americi și Amazon. Arheologul Christopher Fisher, de la Colorado State University, a descris descoperirea ca fiind „un scenariu de goană după aur, în special pentru Americi și Amazon”.

Chiar dacă în prezent nu se cunosc prea multe despre oamenii care au trăit în Amazon, poate că mai multe cercetări vor face lumină asupra identității și structurilor sociale ale acestora. Această descoperire este doar încă o ilustrare izbitoare a modului în care patrimoniul dublu al Amazoniei - de mediu și cultural - este subapreciat.

Cine locuiește aici

Popoarele indigene locuiesc în această regiune. Înțelegerea noastră despre lumea amazoniană trebuie să fie complet revizuită, potrivit echipei de cercetare, iar contextele și conceptele trebuie reinterpretate în lumina necesară unei științe incluzive și participative, potrivit allthatsinteresting.com.