Evenimentul Zilei > Social > Misterul lingoului de aur furat de la azteci
Misterul lingoului de aur furat de la azteci

Misterul lingoului de aur furat de la azteci

Savanții de la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie al Mexicului au rezolvat un mister care datează din 1981

Atunci a fost dezgropată o bucată de aur într-un parc din Mexico City, informează Science Alert. Analizele efectuate cu raze X asupra lingoului de aur au relevat că acesta a fost furat de către niște conquistadori conduşi de către Henan Cortez în urmă cu mai bine de jumătate de mileniu. Mai exact, cercetătorii cred că bucata de aur de 1,93 de kilograme a fost pierdută în timpul „Noche Triste”, atunci când populaţia aztecă s-a revoltat faţă de stăpânirea spaniolă pentru uciderea nobililor şi a preoţilor şi conquistadorii au fost nevoiţi să se retragă temporar, luând cu ei tot aurul pe care l-au putut căra.

„Aşa-numita «Noche Triste» se numără printre episoadele cuceririi spaniole  care va fi amintită în acest an şi există o singură dovadă materială a aceastui eveniment: o bară de aur care s-a scufundat în urmă cu 500 de ani în canalele Tenochtitlanului şi care a ajuns acolo în timpul fugii spaniolilor, aşa cum confirmă analiza recentă”, au conchis cercetătorii într-un comunicat.

Istoricii explică faptul că Hernan Cortez  şi mercenarii săi au fost primiţi la curtea suveranului aztec în 1519, pe care l-au transformat în ostatic în scurt timp. În anul 1520, atunci când a lansat expediţia spre Mexic fără aprobarea oficială, Cortez a aflat că guvernatorul spaniol al Cubei, pe vremea aia denumită Hispaniola, ordonase arestarea sa. Din această cauză a lăsat Tenochtitlan  sub comanda lui Pedro de Alvarado, acesta fiind cel care a ordonat omorârea preoţilor şi a nobililor în speranţa că astfel va împiedica o revoltă a aztecilor. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că bucata de aur descoperită în 1981 a fost pierdută atunci, dat fiind faptul că se aseamănă cu alte bucăţi de aur din perioada şi regiunea respectivă.