Viața de film a femeii care a revoluționat lumea. A fost alungată, dar a revenit și mai puternică

Viața de film a femeii care a revoluționat lumea. A fost alungată, dar a revenit și mai puternică

Excentrică și genială, seducătoare și mercantilă, Gabrielle "Coco" Chanel face parte din elita începutului de secol XX care a schimbat definitiv lumea. Pe vremea aceea omenirea era presată de tabuuri și prejudecăți, dar clasicismul - oricare ar fi domeniul - avea să fie dărâmat, cu dalta sau cu pensula, cu versul ori cu vorba. Lumea, captivă a unei gândiri anacronice, trebuia să evolueze.

Oamenii deveneau mai deschiși la nou, cultura era mai creativă, iar îmbrăcămintea distrugea toate normele de până atunci.

Au apărut simboliștii și au dărâmat poezia clasică și parnasianismul lui Gautier. În lumea modei, s-a produs o adevărată revoluție a industriei.

Vestimentația greoaie și formală a femeilor avea să fie simplificată, cu gust și rafinament, de Gabrielle "Coco"' Chanel.

Este celebră nu numai pentru gusturile sale în materie de modă, dar și pentru viața tumultuoasă pe care a avut-o.

A creat pentru prinţesa Grace de Monaco, Marlene Dietrich, Ingrid Bergman, familiile Rothschild şi Rockefeller.

I-a avut iubiți pe Igor Stravinski, Serge de Diaghilev, poetul francez Pierre Reverdy.

Însă până să guste din cupa celebrității, a trebuit să treacă pe sub furcile caudine ale destinului.

Copilărie dureroasă

La 19 august 1883, în regiunea franceză Vallee de la Loire, avea să vadă lumina ochilor Gabrielle Bonheur Chanel. Copilăria va fi, însă, de coșmar.

Mama ei moare pe când viitoarea creatoare de modă era foarte mică. Tatăl își va abandona familia, așa că micuța va fi trimisă la orfelinat. Tot răul spre bine, căci aici învață să coasă și tot de aici, de la simplitatea vestimentației călugărițelor, se va inspira mai târziu.

Va primi porecla Coco abia după plecarea de la orfelinat. Tânăra e obligată de circumstanțe să ia viața în piept și începe să cânte la cabaret. Devine partenera mai multor bărbați înstăriți.

Ajunsă la Paris, ea are curajul de a-și deschide, în 1910, un magazin de pălării, pe Rue Cambon, pe care-l numește ''Chanel Modes''.

Afacerile îi merg bine, așa că tânăra Coco mai deschide câteva magazine. Își diversifică marfa și ajunge să vândă inclusiv articole sportive.

Geniul ei în materie de vestimentație cucerește întreaga Franță. Femeile sunt înnebunite după noile materiale vândute de Coco: tricotul și jerseul.

Începe să se afirme cu creațiile sale, printre care şi o rochie croită dintr-un vechi jerseu.

'Succesul meu s-a construit pe rochia din acel vechi jerseu pe care-l purtam pentru că era frig'', a povestit ea ani mai târziu.

COco Chanel, Winston Churchill

Stil inovativ

Stilul lui Coco devine, în scurt timp, brandul Chanel. La finalul anilor '20, ea avea deja o casă de modă - pe Rue Cambon, la Paris, unde se află și azi - și o afacere cu textile.

De asemenea, deținea o linie de parfumuri şi un atelier de bijuterii. ''Luxul trebuie să fie confortabil, altfel nu mai este lux'', spunea ea pe atunci.

Costumul Chanel devine marcă înregistrată. Era compus din fustă până la genunchi şi sacou. Ca accesorii era folosit un şirag de perle.

A trecut peste toate cutumele societății și a făcut din negru o culoare elegantă.

A avut curajul să prezinte, la prima ei colecţie, modelele care purtau jerseuri. După câțiva ani, manechinele erau tunse scurt şi purtau pantaloni... Celebrul parfum ''Chanel nr. 5" avea să apară în 1921.

Coco Chanel era împlinită din toate punctele de vedere.

Printre prietenii ei se numărau Picasso, Salvador Dali, scriitorul Jean Cocteau, Winston Churchill, dar și Ducele de Westminster, care a și cerut-o în căsătorie, dar a fost refuzat.

Umbra hitlerismului

Cariera ei avea să fie, însă, umbrită de relația pe care a avut-o cu un ofiţer german pe perioada ocupaţiei naziste din Paris. Coco Chanel a fost acuzată de colaboraţionism, dar nu a fost găsită vinovată.

Însă impresia că şi-a trădat ţara nu a fost ștearsă atât de simplu. Coco Chanel pleacă din Paris și se stabilește, pentru câteva luni, în Elveţia, apoi revine la casa ei de la ţară, în Roquebrune.

Redevine populară în anii '50, când lansează alte creaţii inovatoare. Casa ei de modă devine tot mai cunoscută și se dezvoltă fără încetare.

Moare la 10 ianuarie 1971, în apartamentul său de la Hotelul Ritz.

În urma sa, Coco a lăsat Casa Chanel, care s-a extins constant nu doar în domeniul vestimentar şi al parfumurilor.