Nemulţumiţi de controalele efectuate de primăria Ovidiu care nu le-ar fi rezolvat situaţia, localnicii au cerut ajutorul prefecturii, făcând sesizări şi la autorităţile sanitare. Unul dintre reclamanţi, Marian Chiru, fost angajat, a declarat pentru EVZ că „în fermă mor zilnic 10-15 berbecuţi care sunt aruncaţi într-o hazna din incintă sau sunt aruncaţi în gropi acoperite cu pământ”. El a pus la dispoziţie mai multe fotografii cu leşuri de animale. Acuzaţiile şocante au adus la Poiana o echipă de control de la Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară şi Garda de Mediu. Inspectorii şi jandarmii au fost ţinuţi la poartă până la sosirea avocatului fermei.

„E fermă de animale, nu parfumerie !”

Acuzaţiile reclamanţilor sunt negate cu vehemenţă de reprezentanţii arabi ai femei de animale. „E fermă de animale, ce, vreţi să miroasă a parfum?”, a fost reacţia unui angajat sirian. A fost potolit de jandarmi. Avocatul administratorului, Luminiţa Popescu, susţine că ferma din Poiana işi desfăşoară activitatea perfect legal, respectând  toate condiţiile de igienă impuse de lege. De anul trecut de când funcţionează ferma, fiind închiriată de un cetăţean iordanian, ar fi existat o singură reclamaţie, avocatul spunând că de fapt „este vorba de o răzbunare a câtorva foşti angajaţi concediaţi după ce au furat zeci de berbecuţi”. La verificările anterioare, ferma nu ar fi primit nici măcar avertisment.

Localnicii, nevoiţi să se închidă în casă

La controlul început ieri, inspectorii au descoperit în fermă mii de berbecuţi care se hrănesc printre milioane de muşte. La marginea fermei au găsit mai multe mormane de pâmânt, pline cu resturi animale putrezite care emanau un miros pestilenţial. Deşi inspectorii au cerut o volă pentru dezgropare, au fost refuzaţi. Un alt angajat sirian a declarat că animalele moarte sunt depozitate în frigidere până când sunt preluate de o firmă de incinerare. Îl contrazice Tita Bocheci, o localnică indignată că, de fapt,” noaptea se ard cadavrele pentru că vine mirosul acela înecăcios de oase, de carne şi de blană de oaie iar ziua miroase de mizeria pe care o fac oile”.

Coşmarul continuă, ferma de animale amendată cu.. 1000 de lei

Echipa de control a constatat că sesizările locuitorilor din Poiana se confirmă „într-o bună parte”, inspectorul DSP Anca Dinu spunând că vor fi luate măsuri. Controalele vor continua însă şi în zilele următoare la toate fermele şi stânele din apropiere. Administratorul iordanian a fost, deocamdată, sancţionat cu o amendă de 1000 de lei pentru nerespecatrea condiţiilor de igienă. Dacă ferma nu intră în legalitate poate fi sancţionată cu 50.000 de lei şi cu suspendarea activităţii. Între timp, locuitorii se văd nevoiţi să trăiască  în acelaşi coşmar. „Trăim invadaţi de muşte şi cu mirosul ăsta cumplit. E inadmisibil. Dacă ei au venit aici să câştige bani, să respecte legile europene şi pe noi să ne lase să trăim într-un mediu curat”, spune, dezamăgită, Tita Bocheci.