Viața bate filmul! Cum a încercat un avocat să se îmbogățească: „Pândea” pacienții din spital pentru a-i reprezenta în sala de judecată

Viața bate filmul! Cum a încercat un avocat să se îmbogățească: „Pândea” pacienții din spital pentru a-i reprezenta în sala de judecatăSursă: Sergii Gnatiuk | Dreamstime.com

Un avocat român a fost trimis în judecată de către procurori, după ce a convins un asistent medical de la un spital să îi furnizeze informații despre pacienții săi care au fost victime ale unor accidente rutiere, pentru a-i prelua ca și clienți. În schimb, pe lângă plata onorariului, pacienții trebuiau să plătească apărării și un procent de 20% din despăgubirile obținute în instanță, potrivit informațiilor comunicate marți, 31 mai, de către reprezentanții DNA.

Situație uluitoare la Târgu Mureș! Un avocat din Baroul Mureş a fost acuzat că a convins un asistent medical de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș să îl țină la curent cu situația pacienților săi. Mai exact, asistentul trebuia să-l anunțe pe avocat de fiecare dată când îngrijea un pacient care a fost victimă a unui accident rutier. Avocatul intra în legătură, ulterior, cu pacientul respectiv pentru a-l reprezenta în instanță.

Tactica unui avocat din Mureș de a-și umple buzunarele cu bani

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, avocat în cadrul Baroului Mureș, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată”, au anunțat, marți, reprezentanții DNA.

În rechizitoriu, procurorii au explicat că, în anul 2019, inculpatul, direct sau prin intermediul a două persoane, l-ar fi determinat pe B.C., asistent medical în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș (cu care procurorii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției), să-i permită accesul la unele informații nedestinate publicității, care se refereau la identitatea și starea unor pacienți internați, care au fost victime ale unor accidente de circulație.

Ce obținea asistentul medical în schimbul detaliilor despre pacienți

Pe baza informațiilor furnizate de către asistentul medical, avocatul încheia acte de reprezentare cu pacienții, pentru a-i apăra în instanță. În urma acestor acțiuni, asistentul medical ar fi primit, de la avocat și de la unul dintre intermediari suma totală de 850 lei, precum și alte foloase sub formă de servicii de consultanță juridică.

La rândul său, avocatul cerea clienților din spital, pe lângă onorariu, un procent de 20% din valoarea despăgubirilor ce urmau să fie acordate victimelor de către societățile de asigurări, potrivit DNA.

Dosarul în care avocatul din Baroul Mureș a fost acuzat de comiterea infracțiunii de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, a fost trimis spre judecare Curții de Apel Târgu Mureș.

DNA spune că trei inculpați și-au recunoscut vina

„Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Barabasi Csaba, asistent medical și cu alți doi inculpați intermediarii avocatului, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii, comise sub forma autoratului și a instigării, de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

În prezența apărătorilor aleși, cei trei inculpați ultim menționați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora – între 10 luni și un an cu suspendare și interzicerea unor drepturi.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au mai transmis reprezentanții DNA, într-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News