Studiu despre COVID-19. Doar un sfert dintre pacienții spitalizați scapă de virus după un an

Studiu despre COVID-19. Doar un sfert dintre pacienții spitalizați scapă de virus după un anPacienți. Sursa foto: Photographerlondon | Dreamstime.com

Potrivit unui studiu recent, doar un pacient spitalizat cu COVID-19 din patru scapă de virus după un an. Femeile și persoanele obeze se pot confruntă cu probleme de sănătate o perioadă bună de timp.

Oamenii de știință au dezvăluit că doar un sfert dintre pacienții spitalizați scapă de COVID-19 după un an. Femeile și persoanele obeze se pot confrunta cu afecțiuni grave și după un an de la infectare.

Noul studiu, prezentat la Congresul european de microbiologie clinică şi boli infecţioase de la Lisabona şi publicat în The Lancet Respiratory Medicine, a luat datele obţinute de la pacienţi adulţi din 39 de spitale din cadrul National Health Service (NHS) din Marea Britanie între 7 martie 2020 şi 18 aprilie 2021. O parte dintre ei au scapăt de problemele de sănătate după cinci luni, dar ceilalți s-au confruntat cu afecțiuni și după un an de la externarea din spital.

Cercetătorii au analizat proteinele inflamatorii. Acestea erau diferite la 5 luni după infectare.

Peste 2.320 de pacienţi au fost la control la cinci luni după externarea lor. Specialiștii au verificat starea de sănătate și la un an după infectare.

Sursa: pixabay

Procentul pacienților care au scapăt complet de virus nu s-a schimbat prea mult între primele cinci luni şi primul an de după ieşirea din spital: procentul a fost de 25,5% pentru pacienţii examinaţi după cinci luni şi de 28,9% pentru cei care au fost examinaţi după un an. Femeile și persoanele obeze au avut mai puține șanse de a se vindeca în totalitate de COVID-19.

Aceștia au rămas și la un an după externare cu oboseală, dureri musculare, o stare de încetinire fizică, lipsa somnului şi dificultăţi de respiraţie.

Cel mai lung caz de COVID-19

Specialiștii au depistat și cel mai lung caz de COVID-19. În 2020, un bărbat s-a infectat cu COVID-19 și a fost testat pozitiv 505 zile la rând. Acesta a avut simptome și după 16 luni și a decedat fără să scape de virus.

Potrivit experților, tratamentele nu funcționau pentru organismul său. Nu a fost singurul pacient care a fost testat pozitiv după luni întregi.

”Pacienţii imunodeprimaţi, cu o infecţie persstentă, au puţine şanse de supravieţuire, iar noi strategii de tratament sunt necesare urgent, pentru a pune capăt infecţiei de care suferă”, trage un semnal de alarmă Gaia Nebbia.s

Ne puteți urmări și pe Google News