Evenimentul Zilei > Social > Un veteran de 97 de ani a reconstituit ziua debarcării în Normandia. Imagini uluitoare
Un veteran de 97 de ani a reconstituit ziua debarcării în Normandia. Imagini uluitoare

Un veteran de 97 de ani a reconstituit ziua debarcării în Normandia. Imagini uluitoare

Tom Rice, un veteran american în vârstă de 95 de ani, a reconstituit saltul cu parașuta din 1944, când a debarcat în Normandia. Nu este prima dată când face asta. Pentru el a devenit o tradiție.

La 75 de ani de la Debarcarea din Normandia, Tom Rice, veteran american în vârstă de 97 de ani, a retrăit saltul din 6 iunie 1944, cu o parașută în culorile americane, în aclamațiile unei mulțimi de oameni, scrie CNN.

„Un zbor frumos, un salt frumos, totul a fost perfect!”, a afirmat fostul parașutist al diviziei americane 101, la aterizarea pe un câmp din nordul Carentan, în nord-vestul Franței.

Veteranul, care a sărit în tandem, a fost aplaudat îndelung de un public foarte numeros.

În urmă cu 75 de ani, pe când avea doar 22 de ani, s-a urcat în Anglia într-un Douglas C-47, în seara zilei de 5 iunie, înainte de a fi lansat deasupra Cotentin, în Normandia, împreună cu alți 9.000 de oameni din divizia sa.

Cu un echipament de 50 de kilograme, s-a agățat de carlingă, înainte de a reuși să se elibereze, nu fără câteva răni.

Obiectivul diviziei sale era să securizeze drumurile din mlaștina din Carentan, o localitate la intersecția plajelor Utah și Omaha Beach, unde urmau să debarce o sută de mii de soldați, în zori. Alături de camarazii săi, Tom Rice urma să ocupe poziții la ecluza Barquette, pe canalul Carentan, ceea ce a reușit.

După această dată, parașutistul a devenit profesor de istorie și a mai efectuat 60 de salturi, sărbătorind în special Ziua Z în fiecare lună iunie din ultimii șase ani. „Sare pentru toți cei care s-au sacrificat în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, atât timp cât va putea”, a povestit soția sa, Brenda Rice, care a asistat la cel mai recent salt al său.

În 1994, s-a lansat cu parașuta în Normandia pentru aniversarea a 50 de ani de la Debarcare. Dar, în ciuda anilor, Tom Rice se teme în continuare de resentimentul populației franceze.

„Oamenii din Carentan nu ne-au iertat niciodată pentru distrugerea localității lor și pentru moartea membrilor familiilor lor”, scria el, în 2004, în cartea sa „Trial by Combat”.

„Am provocat multe pagube, oameni au fost uciși, a fost impactul artileriei, ferestre sparte …”, a povestit veteranul.

În 2018, primarul din Carentan Jean-Pierre Lhonneur l-a primit în Normandia și apoi i-a scris pentru a-l asigura că a fost iertat de foarte mult timp. „Toți veteranii spun asta: v-am distrus țara”, explică Jean-Pierre Lhonneur. „Sunt foarte surprinși că îi primim cu brațele deschise”.

„Nu m-am gândit niciodată ca va veni o astfel de mulțime. E incredibil”, s-a mirat miercuri fostul militar.

„Este mult mai îmbucurător decât vă puteți imagina. Francezii sunt atât de drăguți cu noi și atât de iubitori. Pentru marea parte dintre ei, este ca în familie”, a continuat Tom Rice, veteran.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: