Fitch a scăzut ratingul a cinci țări: Italia, Spania, Belgia, Slovenia și Cipru. Reacția Italiei: Ne așteptam să fim penalizați
- Raluca Florescu
- 28 ianuarie 2012, 17:11
După ce, cu câteva zile în urmă, agenția Standard&Poor's a scăzut ratingurile a nu mai puțin de nouă state din zona euro, analiștii denumind ziua respectivă ”Vinerea neagră”, a venit rândul agenției de evaluare financiară Fitch să își spună cuvântul. Aceasta a retrogradat vineri ratingurile a cinci state din zona euro, între care Italia şi Spania, informează AFP şi EFE.
UPDATE1: Cu o infuzie de lichiditate de aproape jumătate de trilion de euro de la Banca Centrală Europeană, care curge acum prin "venele" sistemului financiar european, bani care au mers parţial spre achiziţia de titluri de stat, şi cu speranţa că Grecia şi creditorii vor ajunge la un acord privind reducerea datoriilor enorme ale ţării, scăderea ratingurilor anunţată de Fitch a avut doar un impact redus asupra pieţelor financiare.
Euro a crescut în raport cu dolarul după anunţarea scăderilor de rating, dar a scăzut apoi până al un nivel de 1,32 de dolari. Italia este văzută de piaţă drept punctul critic al zonei euro. Dacă statul ajunge în incapacitate de plată, perspectiva evoluţiei monedei unice devine una îngrijorătoare.
Premierul italian Mario Monti, un tehnocrat care a primit laude pentru măsurile de reformare a economiei, a spus că nu a fost surpins de scăderea de rating operată de Fitch. "Agenţia a semnalat o situaţie care trenează deja de ceva vreme, şi anume că Italia are un nivel foarte ridicat datoriei publice în PIB, şi a mai atras atenţia asupra faptului că modul în care zona euro este guvernată ca întreg nu este unul perfect – ceea ce ştiam, de asemenea", a spus Monti în cadrul unui interviu acordat unei televiziuni italiene.
"Agenţia a apreciat totodată politicile implementate în ultimul timp de guvern şi parlament", a mai spus Monti.
În comunicatul Fitch se menţionează cu privire la Italia: "Luarea unei decizii şi mai severe în privinţa ratingului Italiei a fost preîntâmpinată de angajamentul puternic de care a dat dovată guvernul ţării pentru reducerea deficitului bugetar şi implementarea reformelor structurale, precum şi scăderea riscului asociat finanţării pe termen scurt, datorată operaţiunii de refinanţare pe trei ani a Băncii Centrale Europene". Ar putea urma alte scăderi de rating Astfel, Fitch a scăzut ratingul Italiei cu două trepte, la "A-", și pe cel al Spaniei tot cu două trepte, la "A". Ratingul Belgiei a fost coborât cu o treaptă la "AA", cel al Sloveniei a scăzut cu două trepte la "A", iar cel al Ciprului a coborât cu o treaptă la "BBB-". Fitch pusese sub supraveghere ratingurile acestor cinci ţări, ca şi pe cel al Irlandei, care a fost însă confirmat la "BBB+", scrie Agerpres.
Iar veștile rele nu se opresc aici. Toate aceste ratinguri sunt însoţite de o "perspectivă negativă", ceea ce înseamnă că Fitch are în vedere să le retrogradeze din nou.
Agenţia și-a justificat măsura indicând "deterioarea marcată a perspectivelor economice", într-un moment în care tot mai mulţi economişti vorbesc de un an de recesiune sau, în cel mai bun caz, de stagnare în 2012.
Potrivit analiștilor Fitch, criza din zona euro nu va fi soluţionată decât atunci când va exista o refacere economică ”generalizată”. Este ”evident” că noi reforme substanţiale vor fi necesare pentru a asigura stabilitatea economică şi financiară, inclusiv o integrare bugetară mai amplă, a adăugat agenţia.
Potrivit Fitch, o rupere a zonei euro nu poate fi complet exclusă.