Ne așteaptă un octombrie cum n-am mai trăit! Prognoză teribilă a meteorologilor
- Andrei Calin
- 2 octombrie 2020, 16:41
Regimul termic va fi unul surprinzător pentru această perioadă a anului.
Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis, astăzi, prognoza pentru următoarele patru săptămâni. Marea veste este legată de faptul că temperaturile vor fi mai ridicate decât cele obișnuite în această perioadă, în urmă cu câțiva ani.
În sătămâna 5-12 octombrie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile estice și sud-estice. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în regiunile vestice, centrale, iar în restul țării vor fi în general apropiate de cele normale ale perioadei, cu o posibilă tendință deficitară în sud-estul extrem.
Cantitățile de precipitații nu vor depăși normele obișnuite pentru luna octombrie
Apoi, în intervalul 12-19 octombrie, temperatura medie a aerului se va situa la valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile țării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cele normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.
În perioada 19-26 octombrie temperaturile medii ale săptămânii vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile, posibil ușor mai ridicate în cele sudice. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de mediile specifice acestui interval.
Apoi, în intervalul cuprins între 26 octombrie și 2 noiembrie, mediile valorilor termice este posibil să fie ușor mai ridicate decât normalul acestei perioade în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în regiunile intracarpatice și ușor deficitar în rest.
Vremea. Schimbări meteo radicale! Ce urmează în București și în țară
METEO. Prognoză surprinzătoare. Ce ne așteaptă în aceste zile
Sâmbătă, vremea va continua să se încălzească, astfel încât valorile termice se vor situa cu mult peste mediile climatologice specifice datei în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi variabil și doar spre sfârșitul intervalului, în extremitatea de vest și nord-vest a teritoriului, vor fi înnorări și izolat averse și descărcări electrice.
Vântul va avea intensificări la munte, îndeosebi la altitudini mari, cu rafale de peste 80…90 km/h în jumătatea vestică a Carpaților Meridionali, iar la viteze mai mici, în general între 50 și 60 km/h, local în vest, nord-vest, est și pe arii restrânse în rest. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 și 30 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în marea lor majoritate, între 10 și 20 de grade, mai scăzute în depresiuni, spre 4 grade. Dimineața și noaptea, pe arii relativ restrânse, se va forma ceață.