Ambasadoarea Marii Britanii la Moscova consideră că regimul restricțiilor impuse Rusiei s-a cristalizat .
În cadrul ultimei zi a Festivalului culturii britanice contemporane, „Different Ever After”, organizat miercuri de Ambasada Marii Britanii la Moscova și de portalul „Тeorii și practici”, s-a desfășurat o masă rotundă consacrată temei privind ieșirea țării din componența Uniunii Europene.
Participanții la dezbatere - între care s-au aflat negociatori privind Brexit și ambasadorul Marii Britanii în Federația Rusă, Deborah Bronnet - au recunoscut faptul că Brexitul va avea consecințe negative.
Brexit-ul nu va aduce nici pentru Rusia avantaje, întrucât între Londra și Putin există prea multe divergențe de opinie.
Bronnet a remarcat faptul că, indiferent dacă se va realiza sau nu o înțelegere cu Bruxellesul, legăturile reciproce dintre Marea Britanie și UE nu vor mai fi cele dinainte. „Încă nu știm care va fi, concret, situația”, a remarcat ambasadorul britanic la Moscova.
Și totuși, era evident faptul că reprezentanții Marii Britanii au convingerea că, în cele din urmă, convorbirile vor fi încununate de succes.
Maddie Timont Jack, cercetător principal în cadrul Centrului Analitic Independent „Institute for Government”, care a luat parte la negocieri, nu-și ascunde optimismul, deși atrage atenția asupra câtorva dificultăți.
Este vorba, în primul rând, de subvenționarea bussinessului. UE vrea să limiteze posibilitățile Guvernului britanic de a-i ajuta pe întreprinzători, lucru împotriva căruia Londra bineînțeles că se împotrivește. De asemenea, continuă să fie discutată problema pescuitului în apele britanice.
Este însă evident faptul că, chiar și în cazul în care ar exista un acord, anul următor va fi unul dificil pentru economia Regatului Unit. Durul Brexit este cauza nemulțumirii Londrei în regiunile celtice. Alegerile locale care vor avea loc în Scoția și Țara Galilor în 2021 vor constitui un test serios pentru Downing Street, este de părere doamna Maddie Timont Jack.
Întrebată de reporterul publicației ruse Nezavisimaia Gazeta despre motivele optimismului său în ceea ce privește negocierile, expertul a remarcat că semnale pozitive pot fi considerate atât atenuarea retoricii principalului negociator din partea Marii Britanii, David Frost, care a luat recent cuvântul în Camera Comunelor, cât și declarațiile explicite ale cancelarului german, Angela Merkel, potrivit cărora s-ar dori ca acordul dintre părți să fie realizat.
Doamna Timont Jack consideră că negocierile se află, practic, în etapa finală, iar informațiile referitoare la succesul realizat pot fi așteptate aproape de noiembrie. Totodată, ea a menționat că deja nu se va putea obține un acord cuprinzător.
Directorul organizației independente de cercetare „UK in a Changing Europe”, Anand Menon, a fost obligat să constate în discursul său faptul că relațiile dintre Bruxelles și Londra în ultimii ani s-au dovedit a fi puțin deteriorate, fapt care însă nu anulează necesitatea interacțiunii între UE și Marea Britanie în domeniul securității.
Anand a reamintit faptul că opțiunea pe care poporul britanic a făcut-o în 2016 a fost în mare parte motivată de schimbarea părerilor referitoare la globalizare și creșterea efectelor negative ale acesteia.
Independența îi permite Marii Britanii să revizuiască prioritățile strategice. Ambasadorul Marii Britanii în Federația Rusă nu a negat faptul că privirea Londrei se îndreaptă din ce în ce mai des spre Washington.
Destul de dur în evaluarea ultimelor hotărâri luate de establishmentul britanic și punerea acestora în aplicare a fost directorul Institutului pentru Europa al Academiei de Științe a Rusiei, Aleksei Gromîko - acesta a declarat că, începând cu anul 2017, în țară s-a intensificat lupta politică internă, a crescut incertitudinea și au fost afectate posibilitățile de realizare a gândirii strategice.
Gromîko a făcut aluzie la faptul că acum, mai liberă la alegerea aliaților, Marea Britanie ar putea să se gândească la extinderea relațiilor cu Rusia, însă a recunoscut că sancțiunile ar putea împiedica acest lucru. Pentru Moscova acum este necesar să aștepte un anumit termen și să încerce să restabilească relațiile cu Londra mai târziu.
Întrebat de Nezavisimaia Gazeta despre posibilele perspective ale Brexitului în contextul Rusiei, ambasadorul Marii Britanii în Rusia a declarat că în acest moment cele două țări au prea multe divergențe.
Iar regimul de sancțiuni s-a consolidat, prin urmare nu trebuie așteptată anularea acestuia. Diplomatul britanic a remarcat, totodată, faptul că Moscova și Londra colaborează intens în cadrul luptei împotriva COVID-19.
Sursa: Rador. Articol de Danila Moiseev
Traducerea Silvia Nicolau