Ambalajele se scumpesc cu 15%, industria alimentară anunță majorări cel puțin duble

Ambalajele se scumpesc cu 15%, industria alimentară anunță majorări cel puțin duble Sursa: arhivă EVZ

Unii producători din industria alimentară susțin că ar fi nevoiți să scumpească din nou anumite alimente din cauza creșterilor de prețuri la ambalaje.

Veștile proaste pentru români nu mai încetează. Unele persoane din industria alimentară susțin că va fi nevoie de noi scumpiri, pentru că au crescut prețurile la ambalaje.

Fermierii susțin că vor lucra pe pierdere, pentru ca românii nu îşi vor mai putea permite să cumpere lactate mai scumpe, iar producătorii de lapte au fost deja anunțați că ambalajele se vor scumpi cu 15%, după ce industria lactatelor a fost deja afectată de majorări, însă ne putem aștepta la scenarii și mai rele, avertizează producătorii.

Cu cât vom plăti mai mult pe alimentele de bază

Producătorii anunţă că şi borcanele din sticlă s-au scumpit. Dacă până acum cel mai important furnizor pentru acest produs era Ucraina, acum firmele au fost nevoite să se reorienteze și să mărească prețurile.

„În ultima perioadă, încă primim semnale din partea producătorilor de materii prime că ar exista din nou riscul să înceapă să avem niște comunicări de majorări de costuri ale materiilor prime”, spune un producător de lapte.

Conform acestei notificări pe care a primit-o un producător de lapte, ambalajele vor fi mai scumpe cu 15% începând cu această lună, fapt ce va genera noi scumpiri pentru industria lactatelor. Fermierii spun că prețul pentru un litru de lapte din fermă ar putea ajunge și la 3 lei de la 1 leu, anul trecut.

„Poate chiar s-a dublat prețul la ambalaje față de ce era anul trecut și prețul la ambalaje influențează și el prețul de vânzare în magazin. De la 1 octombrie, v-am spus, cine poate să vândă sub 3 lei o să dea faliment, cine nu poate... Cine vinde peste 3 lei o să reziste. Cine vinde sub 3 lei nu mai rezistă”, s-a plâns un alt producător.

În prezent, un borcan de 720 de mililitri are prețul de 2,5 lei. Anul trecut același borcan avea prețul de aproximativ 1 leu. Situația este din cauza războiului din țara vecină, care era un furnizor important, iar piața a fost nevoită să se reorienteze spre alte ţări.

Fermierii estimează majorări de 50% la carnea de porc, 30%

În acest context, fermierii estimează majorări de 50% la carnea de porc, 30% la produse lactate, precum și de 20% la ouă. Dacă un kg de ceafă de porc costă în jur de 30 de lei, după scumpire va ajunge să coste peste 41 de lei, iar după o scumpire de 20%, 10 ouă vor costa 14 lei. În cazul laptelui, după o scumpire cu 30%, de la 9 lei, acesta va ajunge să coste 11 lei, informează antena3.ro.

Plafonarea preţurilor la alimente ar afecta producătorii, spune ministrul Agriculturii, Petre Daea. El susține că nu există motive pentru noi scumpiri în perioada următoare.

„Trebuie să avem în vedere faptul că, în momentul unei plafonări a unor preţuri, cei care vor suferi în primul rând vor fi producătorii agricoli. Din perspectiva aceasta eu gândesc că trebuie să facem tot ce este necesar să ajutăm fermierii să întoarcă brazda ţării, pentru că din rodul pământului trebuie să ne hrănim toţi”, a spus Petre Daea

Ne puteți urmări și pe Google News