“Édouard Philippe a afirmat miercuri că guvernul va fi “intransigent” cu “păstrarea” fabricilor Renault în Franța, în cazul în care constructorul auto își confirmă voința de a închide patru fabrici în țară, așa cum scrie “Le Canard enchaîné”.

Subliniind că “planul nu este încă prezentat și deci probabil nu este încă decis”, prim-ministrul a dat asigurări că statul, care este acționar al constructorului, este “extrem de atent” la situație.

“Vom fi extrem de atenți, chiar intransigenți, cu păstrarea fabricilor din Franța”, a declarat Édouard Philippe în sesiunea de întrebări puse guvernului în Senat.

“Vom fi extrem de vigilenți ca Franța să rămână centrul mondial pentru Renault, de inginerie, cercetare, inovare și dezvoltare”, a insistat Édouard Philippe.

“Și vom fi extrem de atenți la calitatea dialogului și la măsurile sociale”, a continuat el.

Potrivit săptămânalului satiric “Le Canard enchaîné”, Renault ar intenționa să închidă patru fabrici în Franța – Flins, Dieppe, Choisy-le-Roi și turnatoriile din Bretania – în cadrul unui plan de economii de 2 miliarde de euro care urmează să fie prezentat pe 29 mai.

“Există o formă de responsabilitate a companiei de a avansa, de a se transforma, dar și de a ține cont de realitățile țării care o găzduiește și într-un fel o ajută să trăiască”, a avertizat prim-ministrul, subliniind că dacă “Renault este o companie mondială”, “marca sa franceză este evidentă”.

Întrebat de senatoarea de Yvelines Sophie Primas despre soarta fabricii istorice de la Flins care, potrivit unei surse apropiate de dosar nu s-ar închide, dar și-ar opri producția de automobile pentru a se consacra unei alte activități, Édouard Philippe și-a exprimat “atașamentul” pentru fabrică, care trebuie, în măsură posibilului, să fie păstrată”.

Édouard Philippe a preconizat că Renault, confruntată, ca tot sectorul, cu “o încetinire mare și brutală”, va formula “un plan, nu defensiv, ci ofensiv”.

“Întotdeauna este mai bine în astfel de împrejurări să depășești mai repede etapele pe care intentionai să le depășești, mai curând decât să încerci să aperi cât mai mult timp posibil o poziție” neviabilă, a mai spus el”.