Vești proaste pentru copii. UNESCO susține impunerea de interdicții asupra telefoanelor în școli

Vești proaste pentru copii. UNESCO susține impunerea de interdicții asupra telefoanelor în școliTelefoane la elevi. Sursa foto: dreamstime.com

UNESCO susține impunerea de interdicții asupra copiilor, în cazul în care frecventează școlile publice. În România, de exemplu, elevii nu au voie să-și folosească telefoanele în spațiile de învățământ.

Se remarcă faptul că deja una din șase țări a decis să interzică aceste dispozitive în școli.

Conform raportului UNESCO, interzicerea smartphone-urilor în școli ar fi o măsură eficientă pentru a preveni întreruperea predării, pentru a spori calitatea procesului de învățare și pentru a oferi protecție copiilor împotriva agresiunilor online, cum ar fi cyberbullying-ul.

Efectele nefaste ale utilizării excesive a telefoanelor la școală

Conform raportului „Monitorul Global al Educației 2023”, elaborat de agenția responsabilă de educație, știință și cultură a Națiunilor Unite, există dovezi care indică faptul că utilizarea excesivă a telefoanelor mobile este asociată cu o scădere a performanței școlare și că petrecerea unor perioade mari de timp privind ecranul acestor dispozitive afectează negativ stabilitatea emoțională a copiilor.

UNESCO își exprimă ferm dorința de a sublinia importanța unei „viziuni axate pe om” în educație, atunci când vine vorba despre tehnologia digitală, inclusiv inteligența artificială. Organizația consideră că aceste tehnologii ar trebui să fie întotdeauna utilizate în mod complementar, fără a înlocui niciodată interacțiunea directă dintre elevi și cadrele didactice.

Organizația argumentează că beneficiile pozitive și impactul tehnologiei asupra eficienței economice ar putea fi exagerate, iar faptul că ceva este nou nu înseamnă întotdeauna că este și mai bun. „Nu toate schimbările aduc progres. Doar pentru că ceva poate fi făcut nu înseamnă că ar trebui făcut”, se arată în documentul menționat.

Deși în raportul UNESCO se admite faptul că tehnologie a ajutat școlile și universitățile în timpul pandemiei, milioane de elevi și studenți săraci nu au avut acces la mijloace digitale de învățare, ceea ce face ca beneficiile să fie distibuite inegal.

Telefoanele mobile, interzise prin lege în școlile din România

Prin modificările aduse noilor legi ale educației, a fost stabilită o interdicție asupra utilizării telefoanelor mobile în școlile din România. Această măsură a fost introdusă prin amendamentul susținut de partidele PNL și PSD, împreună cu Ministerul Educației, adoptat în luna aprilie.

Potrivit noilor reglementări, elevilor le este interzis să folosească telefoane mobile sau orice alte dispozitive de comunicații electronice în timpul cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în cadrul activităților educaționale desfășurate în afara unităților de învățământ.

Cu toate acestea, există excepții pentru utilizarea dispozitivelor în scop educațional sau în spațiile expres permise de regulamentul intern al școlii.

În cadrul liceelor, există posibilitatea ca regulamentul intern al unității de învățământ să restricționeze folosirea anumitor dispozitive de către elevi, fie în întregime, fie parțial, atât în incinta școlii, cât și în timpul activităților desfășurate în afara ei, potrivit The Guardian.