Vești grozave în plină epidemie de Coronavirus. Este vorba de siguranța noastră!

Vești grozave în plină epidemie de Coronavirus. Este vorba de siguranța noastră!

Stratul de ozon, despre care se știe de ani buni că a suferit schimbări majore din cauza chimicalelor și noxelor, a început să-și revină după ce poluarea de pe pământ s-a redus drastic din cauza Coronavirusului.

Se pare că stratul de ozon de deasupra Antarcticii s-a refăcut în mare parte din cauza lipsei de poluare. Diferențele majore au înlăturat deja niște probleme apăsătoare din Emisfera Sudică, scrie Sciencealert.

Un nou studiu sugerează că protocolul Montreal, acordul din 1987 prin care s-a stabilit interzicerea folosirii substanțelor ce atacă stratul de ozon, ar putea fi „responsabilul” pentru pauza sau chiar eliminarea unor schimbări problematice în ceea ce privește curenții de aer din Emisfera Sudică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cunoscute sub denumirea de „jet streams”, vârtejurile de aer ce se află la o foarte mare altitudine și bat spre polii pământului erau „îndreptate” mult prea spre sud din cauza stratului de ozon „găurit”. O consecință directă a acestui fapt a putut fi observată în schimbarea curenților din oceane.

Apoi, o decadă mai târziu de la semnarea protocolului, migrația curenților a încetat.

Folosind mai multe modele de simulări pe calculatoare foarte performante, cercetătorii au arătat că aceasta pauza nu a fost cauzată de schimbările naturale ale vântului. De fapt, doar shcimbările apărute la stratul de ozon ar fi putut conduce la așa ceva.