Vești bune pentru pacienți. Asigurat sau nu, și tu poți beneficia!

Vești bune pentru pacienți. Asigurat sau nu, și tu poți beneficia!

Pacienţii vor beneficia de servicii medicale la distanţă, fapt ce va conduce la evitarea aglomerărilor din sălile de aşteptare ale unităţilor medicale, dar şi la reducerea presiunii pe unităţile de primiri urgenţe, potrivit unui proiect legislativ adoptat, miercuri, de Senat.

Proiectul, iniţiat de deputaţii PSD Florin Buicu şi Florin Iordache, vizează acordarea de servicii medicale la distanţă şi are ca principal scop stabilirea cadrului juridic şi instituţional, precum şi a măsurilor şi mecanismelor necesare în vederea facilităţii accesului la servicii medicale la distanţă de către medici, prin mijloace de comunicare electronice.

"În acest sens, se urmăreşte reducerea riscurilor privitoare la diagnosticarea imprecisă prin asigurarea şi extinderea accesului, într-un timp cât mai scurt, la servicii medicale, precum şi creşterea implicării pacientului prin stabilirea unor modalităţi de acces cât mai simple şi digitalizarea unei părţi substanţiale a procedurilor medicale", conform iniţiatorului, informează Agerpres.

Unul dintre principalele beneficii ale implementării telemedicinei constă în accesibilitatea oferită atât pacientului, cât şi medicului în înfăptuirea actului medical, evitându-se astfel aglomerarea cabinetelor medicale, a sălilor de aşteptare din cadrul unităţilor medicale şi reducerea presiunii pe unităţile de primiri urgenţe, se arată în expunerea de motive.

Potrivit unui amendament admis, de prevederile actului normativ "beneficiază toate persoanele asigurate în România, cât şi cele neasigurate".

Propunerea legislativă pentru acordarea de servicii medicale la distanţă a fost trimisă spre dezbatere Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional în acest caz.

Potrivit proiectului citat de Agerpres, telemedicina reprezintă totalitatea serviciilor medicale furnizate de la distanţă prin intermediul tehnologiei, proces în care pacientul şi medicul se află la distanţă şi discută referitor la diagnostic, tratamente, metode de prevenţie a bolilor, monitorizarea la distanţă a diferitelor afecţiuni.

Procedurile medicale care pot fi practicate prin intermediul telemedicinei sunt: stabilirea unui diagnostic; asigurarea în cazul unui pacient cu risc a monitorizării, cu scopul prevenţiei, sau monitorizării post-terapeutice; interpretarea unor rezultate ale investigaţiilor medicale; solicitarea unei alte opinii specializate; pregătirea unei decizii terapeutice; eliberarea prescripţiilor medicale; supravegherea stării de sănătate a pacienţilor.

Consultaţiile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, respectiv în pachetul minimal de servicii medicale, pot fi acordate la distanţă, prin intermediul telemedicinei de către medici şi pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare electronică.

Consultaţiile la distanţă se acordă şi se decontează conform reglementărilor legale în vigoare aplicabile consultaţiilor la cabinet prevăzute în pachetele de servicii.

Mijlocul de comunicare folosit va fi convenit de comun acord între medic şi pacient, având obligaţia să se asigure protecţia datelor personale.

Teleconsultaţiile se vor programa în mod similar cu consultaţiile clasice, astfel încât în momentul în care se va acorda consultaţia la distanţă medicul să aibă acces la fişa pacientului şi se poate finaliza, dacă este cazul, cu documentele necesare pacientului, respectiv: prescripţie electronică, prescripţie simplă, bilet de trimitere/internare, bilet pentru investigaţii, certificat de concediu medical, recomandare îngrijiri la domiciliu.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, consultaţiile la distanţă prin intermediul tehnologiei fac parte din măsurile pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus.

Ne puteți urmări și pe Google News