Vești bune pentru  lucrătorii români detaşaţi în Occident? Nu fiți foarte optimiști!

Vești bune pentru  lucrătorii români detaşaţi în Occident? Nu fiți foarte optimiști!

“Pentru muncă egală, remuneraţie egală la același loc de muncă", aa sună Directiva Europeană pe care Franța o ăune în aplicare începând de pe 30 iulie. Ce înseamnă asta pentru muncitorii detașați (inclusiv români) afăm din Le Monde!

 

“Un muncitor detașat de o companie străină va beneficia acum de aceeași remunerație ca și un salariat angajat de o companie stabilită local care îndeplinește aceleași sarcini.

Directiva europeană consacră principiul "pentru muncă egală, remuneraţie egală la același loc de muncă". Începând de joi, 30 iulie, Franța aplică noile reguli europene privind lucrătorii detașați adoptate în 2018 pe baza principiului egalității de tratament, a anunțat Ministerului Muncii. Statele membre UE au avut doi ani la dispoziţie pentru a transpune această directivă împotriva "dumpingului social".

De acum înainte, un angajat detașat de o companie stabilită în străinătate va beneficia de aceeași remunerație ca și un salariat angajat la o companie locală care îndeplinește aceleași sarcini. Până acum, compania trebuia pur și simplu să respecte salariul minim.

De asemenea, textul prevede aplicarea convenţiilor colective ale țării gazdă a lucrătorilor detașați, care astfel vor putea beneficia de aceleași bonusuri sau chiar de aceleași rambursări ca și resortisanții. Contribuțiile sociale ale lucrătorului detașat rămân totuși cele din țara sa de origine, ceea ce înseamnă că costul muncii unui lucrător detașat poate rămâne mai mic decât cel al unui angajat naţional.

Directiva limitează detașarea la douăsprezece luni, care poate fi prelungită cu șase luni. Dincolo de aceasta, se creează un statut de detașare pe termen lung, potrivit căruia angajatul va beneficia de toate drepturile aplicabile angajaților naționali, cu excepția dispozițiilor referitoare la încheierea și rezilierea contractului de muncă. Textul nu se referă la transportul rutier. Acesta a fost subiectul unei legislații separate care tocmai a fost adoptată definitiv de Parlamentul European la începutul lunii iulie .

Textul permite şi noi sancțiuni împotriva fraudelor și o transparență sporită pentru detașarea în lanț, atunci când o companie de muncă temporară străină pune la dispoziția lucrătorilor temporari o altă companie străină care oferă un serviciu în Franța.

"Aceasta este o etapă importantă", s-a bucurat ministrul Muncii, Elisabeth Borne. Guvernul vrea să meargă mai departe, deoarece "timp de zece ani, utilizarea muncii prin detaşare în Franța s-a dublat şi chiar mai mult de atât". "Caracterul derogatoriu și temporar al acestui dispozitiv a fost, în unele cazuri, ghidat, iar unii lucrători sunt cazați în condiții care nu sunt acceptabile", subliniază ea.

O consultare ar trebui să înceapă la începutul anului școlar cu partenerii sociali pentru a întocmi planuri până la sfârșitul anului pentru a reduce utilizarea lucrărilor detaşaţi în sectoarele cele mai vizate (construcții, agricultură etc.)”, scrie Le Monde.

.