Vești bune pentru firmele mici. O nouă lege le va proteja interesele

Vești bune pentru firmele mici. O nouă lege le va proteja interesele

Interesele firmelor mici vor fi protejate prin lege, în fața abuzurilor companiilor mari tentate să se folosească de puterea superioară de negociere, pentru a-și impune punctul de vedere în afaceri.

Consiliul Concurenței a postat pe website-ul propriu proiectul de lege cu modificările care vor reglementa concurența neloială. Principala reglementare vizează măsuri de protejare pentru companiile mici. Aceasta cu atât mai mult cu cât sunt într-o situație dificilă din punct de vedere economic în contextual crizei provocate de pandemie.

Astfel, actul normative reglementează posibilitatea exploatării, de către o companie, a poziţiei superioare de negociere în raport cu o alta, cu care se află într-o relaţie comercială. Prevederea are în vedere firmele aflate pe paliere diferite de piață, iar nu în concurență directă.

Într-un asemenea caz, pedeapsa va fi stabilită de instanță, în baza constatările pe care le face Consiliul Concurenței. Pentru aceasta, instituția va putea face controale, va putea lua declarații, cereri de date și documente de la orice persoană fizică sau juridică ce ar putea deţine informaţii relevante.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce mai prevede legea

Între alte modificări, viitoarea lege propune ca autoritatea de concurenţă să intervină în cazul afectării unui interes legitim public, intervenția fiind fundamentată pe o serie de criterii precum: gradul ridicat de pericol social; importanţa sau dimensiunea sectorului economic vizat; numărul de companii implicate în săvârşirea faptei; numărul de firme afectate; durata îndelungată a practicii de concurenţă neloială.

De asemenea, legea prevede posibilitatea ca Consiliul Concurenței să poată alege cazurile mai importante, în care se suspectează încălcarea Legii concurenţei neloiale, pentru a le investiga prioritate. În celelalte situații, dacă anumite companii se simt lezate, dar Consiliul Concurenței nu consideră necesară intervenția sa, acestea se pot adresa direct instanţei.