Vești bune pentru economia din Republica Moldova. Cu cât a crescut PIB-ul

Vești bune pentru economia din Republica Moldova. Cu cât a crescut PIB-ul Sursă: Kontakt5956 | Dreamstime.com

În Republica Moldova, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o evoluție pozitivă în anul 2023, în creștere cu 0,7% comparativ cu anul 2022, și s-a cifrat la valoarea de peste 300 miliarde lei, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS), transmite Radio Chișinău.

Potrivit sursei citate, la creșterea PIB au contribuit agricultura, silvicultura și pescuitul, domeniile sănătate și asistență socială precum și activitățile din informații și comunicații.

Cum evoluează PIB-ul din Republica Moldova

De asemenea, evoluții negative în perioada de referință au înregistrat industria prelucrătoare, construcțiile, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, domeniile transport și depozitare.

Din punct de vedere al utilizării PIB, impactul pozitiv asupra evoluției PIB a fost cauzat în principal de exportul net de bunuri și servicii (+5,8%), consecință a creșterii volumului exportului de bunuri și servicii cu 5,1%, cu reducerea concomitentă a volumului importurilor de bunuri și servicii cu 5,1%, mai precizează sursa citată, conform siteului radiochisinau.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

În altă ordine de idei, cetățenii moldoveni stabiliți în Republica Letonia vor avea dreptul la pensie sau la alte prestații sociale. Parlamentul a ratificat un Acord în domeniul securității sociale, semnat la Bruxelles în decembrie 2023. Până în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 state, 16 dintre acestea fiind membre ale Uniunii Europene.

Acordul dintre Republica Moldova și Republica Letonia în domeniul securității sociale vizează lucrătorii migranți din Moldova, care muncesc sau au muncit pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante. Este vorba despre angajați, lucrători independenți, lucrători detașați, personalul misiunilor diplomatice și posturilor consulare etc.

Cum vor fi calculate pensiile

Aceste persoane vor putea beneficia de o serie de garanții de securitate socială: pensia pentru limită de vârstă; pensia de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale; pensia și indemnizația de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale; pensia de urmaș și ajutorul de deces.

Conform documentului, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu.