Veşti bune pentru consumatorii casnici de gaze. Liberalizarea înseamnă preţuri mici şi noi investitori

Veşti bune pentru consumatorii casnici de gaze. Liberalizarea înseamnă preţuri mici şi noi investitori

De la 1 iulie, piaţa gazelor din România va fi liberalizată complet, iar acest lucru a pus pe jar sociatatea românească neştiind concret cum vor evolua preţirile.

Pe termen lung, liberalizarea reprezintă un avantaj pentru întreaga piaţă de energie, iar cu o informare corectă şi permanentă a clienţilor finali piaţa se va putea maturiza în mod competitiv, cu beneficii atât pentru furnizori, dar mai ales pentru clienţi, informează ANRE.

Aşdar, toate semnalele sunt pozitive cu privie la liberalizarea pieţei gazelor din România, la 1 iulie 2020, şi a celei de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021.

Liberalizarea preţului va avea efecte benefice pentru consumatorii casnici şi va atrage investitorii, a declarat, marţi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Ne puteți urmări și pe Google News

Liberalizările vor avea efecte benefice asupra consumatorilor casnici, chiar dacă nu de mâine, pe această piaţă dominată de un cerc restrâns de furnizori. Pe termen mediu şi lung consumatorii vor fi cei care vor simţi primii efectele benefice, a spus oficialul ANRE. Efectul secundar va fi cel al încrederii investitorilor, a adăugat el.

ANRE a admis că pot apărea şi dezavantaje pentru consumatori în procesul de liberalizare, care sunt generate, în principal, de cunoaşterea insuficientă a mecanismelor pieţei de gaze naturale, atât de către unii furnizori, cât şi de către unii clienţi finali.

Ce înseamnă: mai mulţi investori pe piaţa românească

Liberalizările sunt semne foarte clare despre intenţiile autorităţilor şi vă garantez că după liberalizare interesul investitorilor faţă de piaţa de gaze naturale din România sau piaţa de energie electrica va creşte. Pentru că asta caută investitorii: condiţii libere de trading, libertatea de a desfăşura activitatea pe care o cunosc cel mai bine, a mai spus  Zoltan Bege.

El a arătat că România are nevoie de investiţii în sectorul producţiei de energie, în special din gaze naturale, care să suplinească actualele termocentrale pe cărbune, care nu vor mai putea îndeplini condiţiile de mediu.

Reaminim că de la 1 iulie, piaţa gazelor din România va fi complet liberalizată, urmând ca tarifele reglementate să fie eliminate, iar preţul să fie stabilit liber între furnizor şi consumator.

Garanţia că vom avea preţuri mai mici la gaze

Clienţii finali trebuie să ştie că, pe piaţa concurenţială, preţurile se formează liber pe baza cererii şi ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale. Pentru a încheia în cunoştinţă de cauză un contract de furnizare a gazelor naturale, clienţii finali trebuie să realizeze propriile evaluări şi comparaţii între oferte, în vederea alegerii celei mai avantajoase dintre cele disponibile pe piaţă.

În acest sens, se recomandă ca, în prealabil, clienţii finali să se informeze cu privire la drepturile pe care le au şi să realizeze o comparaţie între condiţiile comerciale de furnizare a gazelor naturale ale furnizorului actual şi condiţiile comerciale oferite de alţi furnizori de pe piaţa internă de gaze naturale", spun oficialii ANRE citaţi de Agerpes.