Evenimentul Zilei > International > Vești bombă pentru sute de mii de angajați! Decizia vine tocmai de la Bruxelles
Vești bombă pentru sute de mii de angajați! Decizia vine tocmai de la Bruxelles

Vești bombă pentru sute de mii de angajați! Decizia vine tocmai de la Bruxelles

După iniţiativa din urmă cu doi ani a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Autoritatea Europeană a Muncii şi-a început activitatea.

„Autoritatea Europeană a Muncii reprezintă piatra de temelie a eforturilor noastre de a face ca normele UE în domeniul muncii să fie corecte, eficace şi aplicabile. Nu este de mirare faptul că această autoritate, atât de necesară, a fost înfiinţată într-un timp record. Autoritatea va asigura o mai bună informare a lucrătorilor şi a angajatorilor cu privire la drepturile şi obligaţiile lor şi va sprijini autorităţile naţionale din domeniul muncii în activităţile lor transfrontaliere. De toate acestea vor beneficia direct milioanele de europeni care locuiesc sau lucrează în alt stat membru, precum şi milioanele de întreprinderi care desfăşoară activităţi transfrontaliere în UE. Se face astfel încă un mare pas către o piaţă europeană a forţei de muncă integrată, bazată pe încredere, pe norme fiabile şi pe o cooperare eficace”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La ceremonia de inaugurare de la Bruxelles au fost prezenţi printre alte oficialităţi europene,  preşedintele Jean-Claude Juncker, prim-ministrul Slovaciei, Peter Pellegrini, vicepreşedinţii Comisiei Valdis Dombrovskis şi Maros Sefcovic, precum şi comisarul Marianne Thyssen.

Autoritatea funcţionează la Bratislava.

„Autoritatea Muncii va fi elementul care va asigura buna funcţionare a „motorului” pieţei interne. Va fi locul în care se vor obişnui să colaboreze şi să rezolve laolaltă probleme colegi din diverse autorităţi naţionale. Mobilitatea forţei de muncă se va desfăşura astfel într-un mod mai armonios, în avantajul a milioane de cetăţeni şi întreprinderi europene, care îşi exercită în fiecare zi dreptul la libera circulaţie”, a declarat comisarul european pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale, Competenţe şi Mobilitatea Forţei de Muncă, Marianne Thyssen.

Consiliul de administraţie al autorităţii este format din reprezentanţi ai statelor membre, ai Comisiei, ai partenerilor sociali de la nivelul UE, ai Parlamentului European, precum şi din observatori din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia şi reprezentanţi ai altor agenţii ale UE din domeniul ocupării forţei de muncă şi al afacerilor sociale.

Prima reuniune a acestei instituţii va avea loc pe data de 17 octombrie, şi se va  adopta deciziile necesare punerii în funcţiune a autorităţii şi a programului de lucru iniţial.

Activităţile Autorităţii Europene a Muncii sunt legate de normele privind mobilitatea forţei de muncă: libera circulaţie şi detaşarea lucrătorilor, coordonarea sistemelor de securitate socială şi legislaţia specifică din sectorul transportului rutier. Nu vor fi create noi competenţe la nivelul Uniunii Europene, statele membre rămânând în totalitate responsabile cu aplicarea normelor privind forţa de muncă şi securitatea socială.

Autoritatea Europeană a Muncii va acumula treptat resurse financiare şi umane, urmând să ajungă până în 2024 la un buget anual de 50 de milioane euro şi la un personal format din 140 de angajaţi, potrivit incont.stirileprotv.ro