„Studiul arată că 5% din populația spaniolă a fost în contact cu virusul, puțin peste 2 milioane de oameni”, a declarat ministrul Sănătății, Salvador Illa, comentând primele rezultate parțiale ale acestui studiu sero-epidemiologic lansat pe 27 aprilie și care vizează un eșantion de peste 60.000 de persoane.

Aceste rezultate confirmă faptul că virusul a circulat mult mai mult în centrul țării – unde se află capitala Madrid – zonă care a cel mai grav afectată de pandemie.

Rata de răspândire este de 11,3% în regiunea Madrid, care solicită guvernului să înceapă ieșirea din carantină săptămâna viitoare, după ce această zonă a fost exclusă din procesul lansat luni într-o parte a țării.

Regiunile cele mai afectate

Cele mai mari rate au fost înregistrate în regiunile vecine Castilia și Leon (14,2% în provincia Soria) și Castilia-La Mancha (13,5% în provincia Cuenca). Pe de altă parte, în provincia Barcelona (Est), de asemenea foarte afectată de pandemie, rata este de doar 7,1%. În alte provincii din sudul, estul sau nord-vestul țării, procentul este mult mai scăzut, cum e cazul în Sevilla (2,3%). Acest studiu arată că țara, una dintre cele mai afectate din lume de pandemie, este departe de a atinge o imunitate colectivă, pentru a evita un al doilea val.

Un studiu publicat miercuri în Franța a arătat că mai puțin de 10% din populație a fost contaminată în regiunea Paris și în nord-estul, cele două zone cele mai afectate în Franța și 4,4% la nivel național. Spania este a patra țară cel mai afectată din lume de pandemie, cu 27.104 de decese, inclusiv 184 de decese noi în ultimele 24 de ore. În plus, 228.691 de cazuri au fost confirmate în țară prin teste virologice PCR.