Vestea dimineţii pentru aceşti români! Vor avea o zi de muncă în plus. Cine este afectat de această decizie
- Emma Cristescu
- 23 aprilie 2022, 07:00
Românii care s-au vaccinat după 9 martie nu vor avea parte de o zi liberă în plus plătită din partea statului. Ridicarea stării de alertă a venit la pachet și cu o serie de dezavantaje. Ce spune legislația?
Ridicarea stării de alertă i-a făcut pe români să piardă o serie de beneficii. O categorie de angajați nu mai beneficiază de o zi liberă de la stat. Legea 221/2021 spunea că salariații care s-au vaccinat aveau o zi liberă, plătită de la angajator, pentru fiecare doză de vaccin făcută.
Statul îi oferea angajatului 3 zile libere, dacă se vaccina și cu doza booster. Prevederea face parte din pachetul de măsuri adoptate de autorități pentru a ține sub controlul virusul COVID-19 printr-un alt act legislativ, legea 55/2020. Aceasta a fost aplicată în stare de urgență și alertă.
Cu toate astea, starea de alertă a fost ridicată pe 9 martie 2022, iar prevederile celor două acte legislative nu au mai fost luate în considerare.
După ce legislația a ieșit din vigoare, angajații care s-au imunizat după 9 martie nu au mai primit o zi liberă din partea statului.
Toți angajații trebuie să știe asta
După cum arată articolul 1 al legii 55/2020, “prezenta lege are ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condițiile legii, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-10, a unor măsuri temporare și, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătățîi, inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale”.
Inspecția Muncii a declarat că românii care s-au vaccinat în ultima zi a stării de alertă: 8 martie 2022 vor avea parte de o zi liberă. Acest beneficiu va fi hotărât de angajator. Zilele libere pentru imunizarea împotriva COVID-19 se oferă doar în primele 3 luni de la vaccinare.
În starea de alertă, legea spunea că angajații beneficiază de :
a) câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat;
b) câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor;
c) câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti.