Vestea dimineții despre RCA. Ce se întâmplă cu service-urile

Vestea dimineții despre RCA. Ce se întâmplă cu service-urile Service auto. Sursa foto: dreamstime.com

Un studiu realizat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) arată că aproximativ 80% dintre şoferii români care au suferit daune în urma unui accident rutier ar alege să îşi repare mașina la un service auto partener al asigurătorilor, utilizând poliţa RCA.

În contrast, doar 11% dintre șoferii afectați ar opta pentru un service neafiliat asigurătorilor, potrivit celui mai recent Barometru UNSAR – IRES.

Șoferii păgubiți preferă service-urile acreditate de asigurători pentru reparații RCA

Piața reparațiilor auto prezintă diferențe semnificative în ceea ce privește prețurile practicate de diverse tipuri de service-uri auto în relație cu companiile de asigurare RCA.

O analiză a datelor din perioada 2018-2022, furnizate de companiile membre UNSAR pentru dosarele de daune materiale închise și plătite (excluzând dosarele încă în rezervă), a evidențiat diferențe semnificative la acest capitol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai exact, pentru service-urile independente fără contracte de decontare a plăților de reparație cu asigurătorii, despăgubirea medie per daună este cu aproximativ 30% mai mare decât pentru reparațiile efectuate la service-urile reprezentanțelor auto (9.604 lei față de 7.580 lei).

RCA

Poliţa asigurare. Sursa foto: Arhiva EvZ

Această sumă este de două ori mai mare decât cea plătită către service-urile partenere cu asigurătorii, altele decât reprezentanțele (4.921 lei).

Contractele cu service-urile pot simplifica procesul de despăgubire

Potrivit UNSAR, costul despăgubirilor plătite influențează semnificativ prețul poliței RCA, achitat de toți proprietarii de autovehicule.

Astfel, introducerea contractelor cu unitățile reparatoare în Legea RCA, în prezent supusă dezbaterii în Camera Deputaților, ar putea simplifica și accelera procesul de despăgubire.

Această măsură ar asigura prețuri corecte pe piață și reparații de înaltă calitate, beneficiind atât plătitorii de prime de asigurare, cât și persoanele prejudiciate.

Șoferi

Șoferi. Sursa foto: Arhiva EVZ

UNSAR reprezintă un consorțiu format din 21 de companii specializate în domeniul asigurărilor. Aceste entități controlează aproximativ 90% din piața locală de asigurări.

Zilnic, asigurătorii români, membri ai UNSAR, acordă despăgubiri în valoare de aproximativ 5,2 milioane de euro, subliniind angajamentul lor față de clienți și responsabilitatea în asigurarea acoperirii financiare necesare în caz de incidente, potrivit News.ro.