Vestea care bulversează toată România. Au anunțat astăzi, 3 aprilie. Cât de mare este pericolul

Vestea care bulversează toată România. Au anunțat astăzi, 3 aprilie. Cât de mare este pericolul Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Sănătății a anunțat că distribuția pastilelor cu iodură de potasiu se amănă pentru a doua jumătate a lunii aprilie, după ce medicii de familie au refuzat să le împartă pacienților. Instituția spune acum că mai întâi se va face o campanie de informare a populației.

Ministerul Sănătății anunță că amână începerea distribuției pastilelor cu iodură de potasiu  către populație și că se va face mai întâi o campanie de informare publică.

Instituția ar fi dorit ca distribuția pastilelor cu iodură de potasiu să înceapă săptămâna viitoare, dar medicii de familie s-au opus cu vehemență. Ei au spus că nu pot perturba și mai mult activitatea medicală, deoarece cabinetele sunt foarte aglomerate din cauza coronavirusului, dar și al virozelor respiratorii de sezon.  În urmă cu o lună, farmaciile au fost golite de românii care au intrat în panică din cauza războiului și și-au făcut stocuri de pastile cu iodură de potasiu.

Mai întâi informare

Distribuirea medicamentelor către populație va începe cel mai devreme în a doua jumătate a lunii aprilie. „La începutul săptămânii viitoare, Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu. Menționăm că, în momentul de față, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Campania de informare publica, distribuția și dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populației sunt în responsabilitatea Mnisterului Sănătății. În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie“, a anunțat Ministerul Sănătății.

Doza este în funcție de vârstă

Alexandru Rafilla a explicat săptămâna trecută că administrarea de pastile cu iodură de potasiu este destinată copiilor şi adulţilor de până la 40 de ani, precizând că dozajul este diferit în funcţie de grupa de vârstă. De asemenea, pastilele recomandate în caz de accident nuclear conţin o cantitate de iod foarte mare. Ele nu trebuie luate sub nicio formă preventiv, ci doar în primele ore de la producerea vreunui accident sau atac nuclear.

Cum se administrează pastilele:

bebeluşii cu vârsta de până la o lună - se administrează un sfert de comprimat; copiii între o lună şi trei ani - se administrează o jumătate de comprimat; copiii între 3 şi 12 ani - se administrează un comprimat; copiii cu vârsta de peste 12 ani, adulții și femeile gravide sau care alăptează - doza recomandată este de două comprimate.