Veste uriașă pentru românii cu credite bancare. Ce se întâmplă cu ratele
- Mihai Soica
- 7 ianuarie 2021, 09:01
La ultima actualizare a indicelui ROBOR, de care depinde evoluția ratelor bancare, valoarea acestuia a scăzut semnificativ.
După mai multe scăderi consecutive, valoarea indicelui ROBOR a ajuns la 1.85 la sută, după ce în urmă cu două zile, valoarea acestuia era de 2 la sută.
Potrivit cotației ROBOR la trei luni, cotația de miercuri a acestui indice a fost de 1.85 la sută, față de cotația din ziua precedentp, care a fost de 1.91 la sută. Trendul de scădere a ROBOR este unul constant, care se înregistrează de câteva zile. Potrivit BNR, luni, 4 ianuarie 2021, valoarea ROBOR era de 2.01 la sută, scăderea în doar doup zile fiind de peste 8 la sută.
Interesant este că la nivelul de 6 ianuarie 2020, adică acum un an de zile, valoarea ROBOR la trei luni era de 3.19 la sută, scăderea fiind una evidentă, chiar dacă țara a trecut printr-o perioadă grea de pandemie de coronavirus.
Ce este ROBOR?
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.
Specialiștii din domeniul bancar susțin că prin indicele ROBOR, băncile stabilesc dobânzile la ratele pe care va trebui să le plătim în fiecare lună. Tehnic vorbind, ROBOR este calculat în fiecare zi de către Banca Națională a României și reprezintă media aritmetică a cotațiilor practicate de primele 10 bănci din țara noastră.
În funcție de acest indice, toate băncile vor stabili valoarea dobânzilor variabile, astfel că el are o puternică influență în calculul ratelor lunare resimțite de către cei ce au credite în derulare, luate în lei.
Dacă ar fi să dăm o definiție ROBOR pe înțelesul tuturor, trebuie mai întâi să amintim faptul că băncile împrumută zilnic lichidități una de la cealaltă, pe piața interbancară, pe intervale de timp destul de scurte, cuprinse între o zi și maxim un an.