Veste uriașă pentru angajați. Iohannis a promulgat legea

Veste uriașă pentru angajați. Iohannis a promulgat legea

Vineri este ziua în care a intrat în vigoare legea kurzarbeit, promulgată de Iohannis. Aceasta presupune reducerea timpului de lucru pe durata pandemiei.

Vineri este ziua în care a intrat în vigoare legea kurzarbeit, promulgată de Iohannis. Aceasta presupune reducerea timpului de lucru pe durata pandemiei.

Aceasta lege are ca scop prevenirea concedierile din companiile aflate în dificultate din contextul pandemiei. Acum angajatorii pot reduce timpul de lucru al salariaților cu pâna la 80%.

Această lege a modificat o ordonanța emisă în anul 2020 de Ludovic Orban. Aceasta prevedea că pe durata stării de urgenţă, de alertă sau asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă, de alertă sau asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă, potrivit News.ro.

Camera Deputaților a adoptat OUG pentru noua lege

Camera Deputaților a adoptat miercuri, OUG referitoare la kurzarbeit, care prevede că angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară prevăzută în contractul individual de muncă.

„Prin derogare de la prevederile art.112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii (…), în cazul reducerii temporare a timpului de muncă, determinată de instituirea stării de urgenţă/ alertă/ asediu, în condiţiile legii, pe perioada stării de urgenţă/ alertă/ asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/ alertă/ asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară prevăzută în contractul individual de muncă”, prevede textul adoptat.

Raportul Comisiei de Muncă arată că este necesară extinderea măsurii de reducere a activităţii de la 50% până la cel mult 80%, deoarece s-a constatat că în perioada stării de alertă activităţile entităţilor economice au fost reduse cu mai mult de 50%.

Deputaţii au mai stabilit că acolo unde există organizații sindicale îndreptăţite să negocieze un contract colectiv la nivel de unitate, astfel cum acestea sunt definite în Legea dialogului social nr.62/2011, sau reprezentanţi ai salariaţilor, măsura de reducere a timpului de muncă se ia de angajator cu acordul organizaţiei sindicale îndreptăţite să negocieze contractul colectiv ori, în cazul în care aceasta nu există, cu reprezentanţii salariaţilor.

Reducerea timpului de muncă se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare, cuprinse în perioada de 30 de zile calendaristice, începând cu prima zi de aplicare efectivă a măsurii. Reducerea timpului de muncă se aplică şi în cazul programului de muncă în ture, precum şi în cazul programului de muncă inegal.