Asta ne mai lipsea. O să avem surprize neplăcute la final de lună
- Ionel Sclavone
- 2 noiembrie 2020, 07:27
Facturile de energie electrică se vor scumpi cu începere de la 1 noiembrie, din cauza creșterii taxei de cogenerare, plătită de toți consumatorii.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis să majoreze taxa de cogenerare, pe care o plătesc toți consumatorii de energie electrică, casnici sau industriali. Măsura a intrat în vigoare de duminică, 1 noiembrie și va avea ca efect o scumpire a facturilor de electricitate plătite de populație și de societățile comerciale. Taxa de cogenerare a fost majorată de la aproximativ 3,5 euro/MWh la circa 5 euro/MWh, creşterea fiind de peste 40%.
„Se aprobă contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență la valoarea de 0,02263 lei/kWh, exclusiv TVA”, se arată în ordinul ANRE cu nr. 189/2020, publicat în Monitorul Oficial în data de 22 octombrie.
Majorarea vine în contextul în care, în vară, premierul Ludovic Orban anunța că această taxă va fi redusă, tocmai din cauză că duce la scumpirea acestor facturi de energie
„Lucrăm la o modificare legislativă prin care avem în vedere diminuarea așa-numitei taxe pe cogenerare. În prețul curentului electric este inclusă o taxă care a fost instituită cu obiectivul de a finanța investiții în modernizarea combinatelor de producere a energiei electrice și termice în sistem de cogenerare, taxă care a crescut artificial prețul energiei electrice atât pentru consumatorii industriali, cât și pentru consumatorii casnici și care nu a avut utilitatea pentru care a fost gândită pentru că de cei aproape 2 miliarde de euro care au fost colectați în toată această perioadă, foarte puțini bani au fost folosiți pentru investiții în capacități moderne și eficiente de cogenerare”, spunea Ludovic Orban, la începutul lunii iunie.
Interesant este că taxa chiar a fost scăzută, pentru scurtă vreme, la momentul respectiv, cu 16%.
Ce este taxa de cogenerare
Contribuția sau taxa de cogenerare este o sumă pe care fiecare consumator de energie electrică o plătește lună de lună, pentru susţinerea producţiei de energie electrică şi termică (cogenerare) în condiţii de eficienţă ridicată. În prezent circa 40 de centrale de producție a energiei termice și electrice beneficiază de fondurile strânse prin această taxă de cogenerare.
La nivelul întregii ţări, taxa pe cogenerare colectată se ridică la peste 350 milioane de euro pe an, cu aproximativ 100 de milioane de euro mai mult decât atunci când era de 3,5 euro (245 milioane de euro). Calculul este realizat la un consum mediu naţional de aproximativ 8.000 de MWh, care include atât consumul casnic, cât şi cel industrial.