Vește neașteptată pentru toți românii! S-a hotărât acum. Câți bani vom scoate din buzunar?

Vește neașteptată pentru toți românii! S-a hotărât acum. Câți bani vom scoate din buzunar? Prețuri energie. Sursa foto: EVZ

Luni, Senatul a votat legea cu privire la ieftinirea facturilor la energie și gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022. Conform informațiilor apărute în spațiul public, ordonanța a fost votată în unanimitate, cu 129 de voturi "pentru". Legea urmează să fie trimisă la Camera Deputaților. Plafonarea prețurilor a fost făcută publică și de ministrul Energiei.

Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei, a anunțat luni seara pe pagina personală de Facebook că are vești bune pentru români. Conform informațiilor oferite de acesta, consumatorii casnici vor plăti kWh la prețul de anul trecut, adică aproximativ 71 de bani.

”Veşti bune pentru milioane români! Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare şi plafonare ale preţului la energie şi gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetăţeni să treacă cu bine peste această iarnă”, a scris, luni seară, pe Facebook, Virgil Popescu.

Pentru a beneficia de acest preț, românii nu trebuie să depună cerere la furnizorul de energie electrică. Sigura responsabilitate care o au cetățenii este să țină sub observație consumul și să îl transmită mai departe furnizorului.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranţă. La gaze naturale a rămas acelaşi volum: 1.200 de metri cubi. Dacă preţul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci preţul va fi de 71 de lei”, a precizat ministrul Energiei.

Legea cu privire la plafonarea prețului energiei electrice a trecut de Senat

Luni seara, românii mai primesc o veste bună. Consumatorii vulnerabili de energie electrică și gaze își pot amâna plata facturilor cu cel mult șase luni, la cererea. Această posibilitate este prevăzută în OUG 118/2021, care a trecut deja de Senat și urmează să fie trimisă către Camera Deputaților, for decizional în această situație.

"Pentru clienţii casnici - acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa", stipulează unul dintre amendamente.

Conform Ordonanței votate de către Senat, compensarea în cazul clienților casnici va fi de 0,21 lei pe kWh în cazul electricității și 25% în cazul gazelor naturale. Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarife reglementate pentru serviciu de rețea, congenerarea de înaltă eficiență și certificatele verzi, acciză și TVA aplicabile la data de 30 octombrie 2021. În cazul gazelor naturale, prețul de referință, fără TVA, este de 125lei/MWh.

Pentru operatorii economici, s-a convenit exceptarea de la plata certificatelor verzi, a accizelor și a contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență. Acestă exceptare va fi aplicată doar în cazul primilor 200 MWh consumați. În cazul consumul cuprins între 0,1 - 500 MWh lunar, TVA-ul va fi redus cu 5% pentru baza de impozitare aferentă furnizării energiei electrice/gazelor naturale la clienții finali.

Clienții casnici se pot bucura și ei de plafonarea prețului la facturile de energie și gaze. În cazul acestora vorbim despre la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Pentru ca această plafonare de preț să fie aplicată, consumul clienților casnici nu poate fi mai mic de 1 kWh pe zi energie electrică în perioada de facturare, respectiv 7 kWh pe zi gaze naturale.

Legea de aprobare a OUG 118/2021 conține măsuri de la toate partidele, susține Cristian Bordei, senator USR. Acesta și-a exprimat și speranța unor îmbunătățiri venite din partea Camerei Deputaților.