Nicu Ceaușescu prin ochii lui Serghei Mizil. Paradoxurile „moștenitorului”

Nicu Ceaușescu prin ochii lui Serghei Mizil. Paradoxurile „moștenitorului”

„Portretul neretușat al lui Nicolae Ceaușescu", publicată de Editura Evenimentul Zilei și Capital, este o carte importantă realizată de istoricul Toma Roman jr.  Această lucrare prezintă o perspectivă inedită asupra perioadei comuniste din România.  În cadrul lucrării, Serghei Niculescu-Mizil, fiul fostului oficial comunist Paul Niculescu-Mizil, oferă o descriere intrigantă a lui Nicu Ceaușescu, personaj central în viața sa socială.

Serghei îl prezintă pe Nicu ca pe un individ cu un stil de viață extravagant și contradicții profunde.

Cartea se bazează pe interviuri cu personalități de seamă ale regimului comunist. Lucrarea aduce  în prim-plan opinii și experiențe directe despre Nicolae și Elena Ceaușescu. Toma Roman jr. a colectat mărturii prețioase de la oameni cu un rol important în conducerea comunistă. Printre aceștia se numără și Serghei Mizil.

Deși Nicu era fiul liderului comunist, el nu avea o vocație politică evidentă și era mai mult cunoscut pentru plăcerea sa de a petrece și a se distra, decât pentru ambițiile politice. Serghei descrie cum Nicu se implica în petreceri de elită și era adesea înconjurat de oameni din diferite medii sociale, inclusiv interlopi și artiști.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elena Ceaușescu voia să creeze o „dinastie”

„E greu de spus, nu ştiu ce era în capul bătrânului( n.r. Ceaușescu), dar ea (n.r. Elena) încerca să-l împingă pe drumul ăsta. La început, cred că Nicu nu a vrut să o ia în direcţia asta, dar până la urmă acceptase.

El se născuse puternic, deci nu cred că suferea de beţia puterii. El era bine pregătit la fizică, eu zic că studiase pe bune. A fost şi profesor la liceu. Poate era mai bine să fi mers pe drumul ăsta, dar când ţi se bagă ceva în cap de mic...

Serghei sugerează că Nicu, deși a acceptat în cele din urmă să îmbrățișeze cariera politică, nu era inițial entuziast în privința acesteia. Mama lui, Elena Ceaușescu, l-a împins spre o carieră politică, visând la o dinastie comunistă, dar Nicu nu avea entuziasmul necesar pentru a deveni un lider politic de marcă.

„Ea a vrut să-i controleze viaţa ceva mai târziu, când voia să-i dea un anumit traseu politic. Atunci a zis că noi, prietenii lui, nu suntem un mediu propice şi a încercat să-l scoată dintre noi.”, a mai spus Mizil.

În timp ce Serghei recunoaște că Nicu a avut parte de privilegii și un stil de viață opulent, el consideră că majoritatea povestirilor despre excesul și comportamentul lui Nicu sunt exagerate.

Nicu Ceaușescu, un paradox

Nicu era destul de timid. Femeilor le dădea cu poezii, curte fină. Am înţeles că era şi bine dotat. Pacepa mănâncă ăl mai mare rahat. Cartea aia a lui e o mare minciună, nu înţeleg de ce a scos-o aşa de aiurea.”, a mai spus el.

Mizil dezminte și zvonurile potrivit căruia fiul soților Ceaușescu juca jocuri de noroc.

„Cred că-s multe fabulaţii pe tema asta. Pleşiţă, care e senil, a spus aia cu herghelia, cu Triţă. Am stat zi de zi cu el în casă 18 ani şi nu era bolnav cu astea. Nu juca nici barbut, nici table și nici măcar copcică pe bani. La munte, jucam popice pe câte o ladă-două de bere.”, își mai amintește el.

Serghei își amintește și de modul în care Nicu a fost perceput după 1989, când a fost arestat și adus în fața televiziunii într-un moment umilitor.

„A fost un moment groaznic, mi s-a derulat copilăria și tinerețea prin fața ochilor. Am auzit și eu și cred că e adevărat că Tatulici, care e un nimeni, i-a ars una. Tocmai el, care suna peste tot înainte, să amenințe cu Nicu. Nu înțeleg de ce-l mai bagă lumea în seamă pe omul ăsta. După aia l-au ținut toată noaptea acolo, așa tăiat cum era.”

În ciuda afirmațiilor că Nicu ar fi fost implicat în activități ilicite, Serghei afirmă că multe dintre zvonurile legate de Nicu sunt false.

Mărturia completă a lui Serghei Mizil, cât și alte interviuri exclusive ale nomenclaturii comuniste pot fi citite achiziționând cartea, accesând linkul: edituradecarte.ro.

Revista presei
Partea lor de adevăr