Un nou proiect de lege ar putea ajuta şoferii cu permisul suspendat să îşi reducă din pedeapsă prin susţinerea unui test.
Deputatul USR PLUS Alin Apostol a depus o iniţiativă legislativă referitoare la testul care permite reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere,potrivit România TV.
Testul ar putea fi susținut oriunde în țară
Potrivit proiectului de lege, testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie ar putea fi susţinut la oricare serviciu al poliţei rutiere de pe teritoriul României. Un comunicat postat pe pagina de internet a USR PLUS arață că, în prezent, testul poate fi dat în localitatea trecută în permis sau în localitatea unde a fost constatată contravenţia. Asta se traduce „prin costuri suplimentare şi risipă de timp” pentru şoferi.
„România este ţara paradoxurilor, în care o lege fără sens nu te mai ia prin surprindere. Să zicem că ai permis de conducere de Baia Mare şi te-ai mutat în Bucureşti. Să presupunem că pleci în weekend la Sighişoara. Încalci legislaţia rutieră şi ţi se ridică permisul pentru 3 luni. Conform legii, ai dreptul legal să-ţi testezi cunoştinţele rutiere ca să-ţi reduci perioada de suspendare. Unde crezi că te obligă legea să dai acest test? După cum zice povestea noastră… în Maramureş. Care e sensul să străbaţi 500 km ca să dai un test rutier? De ce nu-ţi poţi testa cunoştinţele oriunde? Pentru a repara acest non-sens, am depus acest proiect legislativ care dă posibilitatea contravenientului să dea acest test oriunde în România”, a precizat Alin Apostol.
Propunerea legislativă modifică art. 1062 alin. (1) din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: „Testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie se poate susţine la oricare serviciu al poliţiei rutiere de pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile art. 106 şi art. 1061”, prevede modificarea propusă.
Potrivit unei alte propuneri legislative înregistrate recent la Senat, șoferii cărora li se suspendă permisul de conducere din cauza depășirii vitezei își vor putea amâna, în anumite condiții, aplicarea acestei sancțiuni. Mai precis, aceștia vor avea posibilitatea să își aleagă o altă perioadă în care li se va aplica sancțiunea pentru fapta constatată de polițistul rutier. Această amânare poate fi solicitată cel mult o dată pe an. Nu vor putea beneficia de ea ei care au fost surprinși la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor.