Distribuirea vaccinului împotriva COVID-19 al companiei AstraZeneca ar putea ajunge ''în fază avansată'' mai repede decât s-a estimat inițial, potrivit oficialilor companiei.
Distribuirea vaccinului care tratează coronavirusul ar putea debuta la sfârşitul lunii martie 2021, conform estimării acestei companii farmaceutice britanico-suedeze, de la care UE a contractat 300 de milioane de doze de vaccin, relatează luni agenţia EFE, citată de Agerpres.
10 vaccinuri sunt în faza finală AstraZeneca în colaborare cu Oxford speră că până la finele anului în curs, ''unul, două sau trei'' din cele 4 vaccinuri ale sale aflate în prezent în stadiu experimental vor începe să dea rezultate. Potrivit directorului pentru cercetare şi dezvoltare al companiei, Josep Baselga, va fi complicat de stabilit cum vor fi repartizate dozele, dată fiind cererea mare, astfel că până la sfârşitul primului trimestru din 2021 vaccinurile, dacă se vor dovedi sigure şi eficace, nu vor putea fi în ''fază avansată de distribuţie''.
Vaccinurile AstraZeneca ar urma să fie administrate în două doze, cu a doua doză la 28 de zile după prima. ''Vaccinul va ajuta, dar nu este singura soluţie'', a subliniat Baselga, amintind că AstraZeneca lucrează şi la un tratament pe bază de anticorpi monoclonali. El a menţionat că în prezent la nivel global se lucrează la 175 de vaccinuri împotriva COVID-19, dintre care 35 sunt în teste clinice, 10 dintre ele fiind în faza finală a acestor teste.
Reprezentantul companiei AstraZeneca crede că după o iarnă ''îngrozitoare'', vara viitoare va fi ''relativ normală''. În opinia sa, persoanele care nu vor dori să se vaccineze împotriva COVID-19 nu ar trebui să fie obligate să o facă, întrucât trebuie să prevaleze ''un principiu al libertăţii individuale care este inegalabil''.
Test pentru acasă
Comisia Europeană a încheiat cu compania AstraZeneca, în numele statelor membre ale UE, un contract pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin, care vor fi repartizate proporţional în funcţie de populaţia fiecărei ţări membre.
Cercetătorul spune că vor fi necesare în continuare măsuri de precauție precum distanțarea fizică, masca de protecție sau evitarea aglomerațiilor.
În acest scenariu și odată ce testele rapide vor fi distribuite masiv, riscul de contagiune va fi redus semnificativ dacă testele sunt utilizate înaintea intrării într-un avion, un stadion de fotbal sau o sală de concerte.„Vor fi foarte rapide și se vor putea face acasă", a asigurat el. În ceea ce privește imunitatea, Baselga consideră că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 pot fi imune cel puțin unul sau doi ani, și nu doar 6 luni sau mai puțin, cum au arătat unele studii.