Veste bună pentru românii care pleacă în vacanță! Va fi gratis până în 2023

Veste bună pentru românii care pleacă în vacanță! Va fi gratis până în 2023

Statele membre UE şi negociatorii Parlamentului European au anunţat joi că roaming-ul va fi gratuit între țările din UE până în 2032. Turiștii nu vor mai fi taxați la fiecare apel și își vor putea petrece timpul pe internet.

În anul 2017, regulamentul privind serviciile de roaming a eliminat tarifele pentru călătorii din UE şi din Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Turiștii din Europa nu mai plăteau sume colosale pentru a avea acces la telefonia mobilă, ba chiar erau taxați cu tariful normal din țările în care proveneau.

Această hotărâre expiră în luna iunie 2022, dar responsabilii au reușit să găsească cea mai avantajoasă modalitate pentru oameni.

Veste bună pentru turiștii din Europa!

"Prelungirea regulilor va garanta că oamenii pot continua să facă apeluri telefonice, să trimită mesaje text şi să navigheze pe Internet în timp ce călătoresc în alte state UE, fără a se teme că vor avea un şoc atunci când primesc factura de la operator", a precizat Consiliul European, care reprezintă cele 27 de state membre, într-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hotărârea schimbă şi preţul maxim pe care operatorii europeni îl pot cere între ei pentru utilizarea reţelelor lor de telecomunicaţii, pentru a garanta că regulamentul este sustenabil pentru operatorii din UE.

 

Telefonia și internetul au devenit o necesitate pentru oamenii din întreaga lume. Pandemia COVID-19 a făcut să crească numărul persoanelor care își petrec timpul pe telefon, fiind nevoiți să lucreze online sau să își facă orele pe diferite platforme. Potrivit Comisiei Europene, folosirea datelor mobile s-a multiplicat de 17 ori pe parcursul verii anului 2019, comparativ cu vara lui 2016, cu un an înainte să se schimbe tariful roaming-ului.

Schimbarea se va simți în toate cele 27 de țări din UE, mai puțin în Marea Britanie care a decis să o ia pe cont propriu.

Comisia a promis utilizatorilor "calităţi şi viteză de conectare la reţea în străinătate ca şi acasă". Aceștia vor beneficia de acces la serviciile 5G, dar operatorii trebuie să îi informeze rapid de posibilitatea unei viteze mai mici după o anumită perioadă, ce le poate afecta calitatea serviciilor.

Se așteaptă aprobarea Consiliul European şi Parlamentul European, potrivit agerpress.