Firmele care îi vor trimite pe români peste hotare vor fi obligate prin lege să respecte noi reguli, mai avantajoase pentru români, relatează Știrile Pro TV. Astfel, firmele vor trebui să se asigure că lucrătorii români au condiții de cazare, le vor face asigurare de sănătate, vor verifica dacă muncitorii au toate actele pentru țara în care vor lucra. În final vor transmite aceste date Inspectoratului de Muncă.

Germania și Austria au modificat legislația pentru a veni în ajutorul lucrătorilor români

Scandalurile în care au fost implicați mai mulți români, exploatați veros în unele țări europene, i-a făcut  unii dintre oficialii străini i-au determinat să refacă legislația din țările lor. Este cazul Germaniei și Austriei.

Oana Ursache, secretar de stat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, explică: „Au ajuns chiar să pună la dispoziție chartere care duceau femeile din Austria și le luau pe cele din România ca să le înlocuiască. S-au mișcat foarte repede. Situația lor e mai bună decât era anul trecut, dar e loc de mult mai bine. Avem state precum Italia, unde cazurile de sclavie modernă sunt arhicunoscute. Cu siguranță atât firmele care angajează aici, cât și dincolo sunt principalii vinovați.”

Noua lege va obliga firmele de recrutări să fie mult mai transparente. În consecință vor fi obligate mai întâi să medieze gratuit relația dintre muncitori și angajatorul străin, să le facă asigurare de sănătate, să verifice că au toate documentele de care au nevoie în afara țării, dar și să transmită către Inspectoratele de Muncă mai multe informații: cele referitoare la destinație, adresa angajatorului, locurile în care vor munci oamenii și domeniile de activitate.

Statul nu poate verifica complet firmele care trimit români la muncă

Însă situația este departe de a fi pe deplin sub control dintr-un motiv simplu. ”Statul român, prin legislația pe care o impune, îi poate verifica doar aici în țară, dar nu-i poate verifica pe ei ce fac acolo și ei, în general, sunt lanțuri de firme, ca păpușile acelea matrioșka. Acum li s-a făcut viața mai grea, dar ei se adaptează”, menționează avocatul Dumitru Dobrev.

Numai în 2020, autoritățile din România au verificat peste 340 de firme și au dat amenzi de peste 200.000 de lei.

„La aproximativ un sfert dintre agenții de plasare verificați s-au identificat neconformități. Este obliogatoriu să se prevadă cuantumul salariului, timpul de muncă, timpul de odihnă, regimul orelor suplimentare, durata concediului de odihnă, condițiile de cazare, condițiile de transport”, explică Larisa Papp, director Direcția Control Relații de Muncă. Statisticile arată că cei mai mulți români sunt angajați în Europa de Vest, în țări ca Germania, Spania, Italia și Franța.