„Versetele satanice“, o carte mortală

„Versetele satanice“, o carte mortală

Un scriitor indian este condamnat la moarte de musulmani din cauza unei cărţi. „Versetele satanice“ ale lui Salman Rushdie i-au adus în 1989 sentinţa maximă. Recompensa pe capul său a ajuns la 2,8 milioane de dolari.

„Versetele satanice“ ale lui Salman Rushdie i-au adus în 1989 sentinţa maximă. Iar recompensa pe capul său a ajuns astăzi la 2,8 milioane de dolari. Lansarea cărţii în România a produs scandal. Comunitatea musulmană, reprezentată de muftiul Murat Yusuf, a făcut apel la toate cultele de a sprijini campania împotriva cărţii şi a primit ajutorul Patriarhiei Române. Murat Yusuf a declarat că lansarea acestei cărţi chiar în preajma Sărbătorilor este un gest condamnabil întrucât produce tensiuni între comunităţi. „Sunt indignat de faptul ca în acest spaţiu, în care noi trăim în bună înţelegere, să îşi găsească loc astfel de manifestări menite să ne tulbure liniştea spirituală“. Având în vedere reacţiile violente ale comunităţii musulmane internaţionale împotriva promotorilor cărţii, Murat Yusuf a afirmat faptul că nu se aştepta ca acestea să aibă loc împotriva editorului Polirom sau a altor persoane care au susţinut apariţia cărţii în România. Într-un comunicat de presă lansat la finele acestei săptămâni, Prea Fericitul Părinte Daniel a declarat că îşi exprimă solidaritatea şi „dezaprobă manifestările care lezează valorile spirituale şi simbolurile religioase, indiferent de religia oficială pe care acestea le exprimă“. Notorietatea lui Rushdie a atins apogeul în momentul în care conducătorul suprem al Iranului, Ruhollah Khomeini, a cerut uciderea autorului. Motivul invocat de Khomein este că în „Versetele satanice“ sunt incluse pasaje care blasfemiază Islamul. Atitudinea unor grupări musulmane împotriva cărţii a fost atât de agresivă, încât atacurile lor i-au vizat chiar şi pe traducătorii cărţii din alte ţări.

În România, renumele lui Rushdie a venit odată cu anunţarea lansării acestei cărţi atât de mediatizate. Apărută în librării la finalul săptămânii, lucrarea a fost însoţită de un val intens de mediatizare. Cine este Salman Rushdie? Autorul, care a căzut în dizgraţiile întregii lumi mahomedane, este un cunoscut nuvelist indian, laureat cu peste 20 de premii, dintre care pentru cea mai originală nuvelă în cadrul Premiului „Booker“ şi „Prix du Meilleur Livre …tranger“. Vânzările cărţilor sale au crescut mai ales după ce Ruhollah Khomeini a lansat în cadrul unei emisiuni radio din Teheran un apel către toţi musulmanii, de a-l ucide pe cel care l-a luat în derâdere pe Mohamed. Cunoscută sub numele de fatwa, ameninţarea lui Khomeini s-a menţinut chiar şi după moartea acestuia, la finele anului 1989. Şi chiar dacă, în 1998, autorităţile discutau despre o posibilă anulare a sentinţei, în 2005, ea a fost reînnoită, iar răscumpărarea mărită substanţial. Mereu în pericol Prin urmare, Rushdie se află în continuare în pericol, motiv pentru care mai multe companii aeriene i-au interzis chiar să zboare cu aeronavele lor, de teama unor posibile atentate. Cu toate acestea, Salman nu şi-a ignorat viaţa personală. A fost căsătorit de patru ori, ultima dată cu Padma Lakshmi, 37 de ani, de care a divorţat în luna iunie a acestui an, şi are doi copii. De asemenea, publicitatea creată în jurul acestui subiect a reprezentat un instrument de marketing original, de care autorul s-a folosit în cariera sa. A continuat să lanseze cărţi şi, făcând abstracţie de pericol, a călătorit chiar pentru turneele şi conferinţele sale internaţionale. Anul acesta, Regina Marii Britanii l-a numit cavaler, pentru serviciile sale aduse literaturii. Evenimentul a produs un val de nemulţumiri, iar în Pakistan, un ministru a declarat că înnobilarea lui Rushdie poate servi ca un bun pretext pentru un atentat sinucigaş cu bombă. Având în vedere natura ameninţării, protecţia lui a fost asigurată pe rând de serviciile britanice şi cele americane. Timp de cinci ani de la lansarea fatwaului, Salman a stat ascuns, iar ieşirile sale în public au fost extrem de rare. În prezent, ieşirile lui sunt mult mai dese, însă pericolul continuă să persiste, după cum evidenţiază numeroase rapoarte ale CIA. Cât despre domiciliul său actual, varianta oficială este că, în acest moment, Salman Rushdie este rezident al New Yorkului. RECOMANDĂRI Editura Polirom Toate operele lui apărute în România au fost lansate la Editura Polirom: > „Copiii din miez de noapte“ (2000) > „Ruşinea“ (2001) > „Ultimul suspin al maurului“ (2002) > „Harun şi Marea de Poveşti“ (2003) > „Pământul de sub tălpile ei (2003) > „Orient, Occident“ (2005) > „Shalimar Clovnul“ (2006) > „Dincolo de limite“ (2006) > „Versetele satanice“ (2007)

Ne puteți urmări și pe Google News