Verighetele cuplului Sylvia Plath și Ted Hughes sunt scoase la licitație. Relația tumultoasă a celor doi îndrăgostiți, văzută prin textele scrisorilor poetei americane

Verighetele cuplului Sylvia Plath și Ted Hughes sunt scoase la licitație. Relația tumultoasă a celor doi îndrăgostiți, văzută prin textele scrisorilor poetei americane

Verighetele cuplului format din poeții Sylvia Plath și Ted Hughes vor fi scoase la licitație, alături de mai multe obiecte de valoare ale artiștilor. Inclusiv scrisori de dragoste redactate de poeta americană vor fi date spre vânzare.

Scrisori de dragoste, rețete de familie și mai multe albume foto ale cuplului Sylvia Plath și Ted Hughes vor fi scoase la licitație de Sotheby's în perioada 9-21 iulie 2021. La vânzare vor fi scoase inclusiv verighetele celor doi soți.

Poeta americană Sylvia Plath și scriitorul britanic Ted Hughes și-au jurat dragoste în anul 1956. Relația celor doi a fost pe cât de pasională, pe atât de tumultoasă. Într-o serie de scrisori, artista Sylvia Plath dezvăluie agonia pe care o resimțea despărțită fiind de iubitul inimii ei. În acea perioadă, poeta americană studia la Cambridge.

Obiecte prețioase scoase la licitație

Scrisorile pe care femeia i le adresa poetului britanic Ted Hughes vor fi date spre vânzare de Sotheby's, în perioada 9-21 iulie 2021. Vânzarea cuprinde 55 de loturi care provin din colecţia fiicei Sylviei, Frieda Hughes.

"Te iubesc și mor să fiu cu tine, să stau în pat cu tine, să te sărut peste tot (...). Te iubesc, Teddy, Teddy, Teddy, și ce mult îmi doresc să fiu cu tine, să trăiesc cu tine!", arată câteva rânduri ale unei scrisori redactate de poeta americană Sylvia Plath.

La licitație se va vinde și un pachet de cărți de Tarot, pe care Sylvia Plath le-a primit de la Ted Hughes, cu ocazia celebrării zilei sale de naștere, dar și un portret realizat cu cerneală de către poeta americană chiar în luna de miere petrecută de cuplu în orașul spaniol Benidorm.

Verighetele celor doi soți vor fi înaintate și ele la licitație, alături de rețete ale familiei și mai multe albume foto deținute de cei doi poeți, potrivit Agerpres.

Relația tumultoasă a celor doi poeți

Despre poeziile Sylviei Plath se spune că au fost inspirate din traumele pe care le-a trăit alături de soțul ei, Ted Hughes, considerat de fanii poetei americane vinovat de moartea acesteia. Sylvia Plath s-a sinucis la vârsta de 30 de ani, după ce a dat drumul la gazele de la mașina de gătit. Cei doi copii ai săi se aflau în camera alăturată, însă nu au fost afectați fiindcă poeta a sigilat încăperea în care se aflau aceștia.

Poetul Ted Hughes era în pat cu noua sa cucerire în noaptea dramatică şi rece din iarna lui 1963, în care geniala sa soţie îşi punea capăt zilelor. Ipoteza este avansată de autorul unei noi biografii a poetul britanic, Sir Jonathan Bate, directorul Colegiul Worcester, Oxford.

Sir Bate a intervievat mai multe femei care au fost în relaţii apropiate cu Hughes şi a lecturat jurnalul intim al iubitei acestuia din perioada respectivă pentru a reconstitui ultima săptămână din viaţa Sylviei Plath, poetă şi prozatoare americană, al cărei talent uriaş a fost, din păcate, remarcat abia după dramatica şi prematura sa moarte.

Sylvia Plath i-a scris o scrisoare soțului, înainte de a se sinucide

Cartea dezvăluie şi faptul că Sylvia Plath i-a trimis soţului – de care era despărţită de şase luni – o răscolitoare scrisoare de adio, cu două zile înainte să-şi pună capăt zilelor. Îi spunea că intenţionează să părăsească Regatul britanic şi să nu se mai întoarcă vreodată. Hughes s-a panicat şi a dat fuga în Primrose Hill, Londra, să vadă ce fac Sylvia şi cei doi copii ai lor, Frieda şi Nicholas. Gestul lui nu a făcut decât s-o irite şi mai tare pe Sylvia care a făcut bucăţi scrisoarea.

“Era sâmbătă şi aceasta a fost ultima lor întâlnire faţă-n faţă, transpusă mai târziu de Ted în celebrul său poem Last Letter, publicat abia în 2010”, spune Sir Jonathan Bate. Last Letter începe cu versul  “Ce s-a întâmplat în noaptea aceea? În noaptea ta din urmă” şi se termină cu descrierea momentului în care Hughes află despre moartea lui Plath:  “Atunci o voce ca o armă aleasă cu fineţe sau o injecţie bine dozată mi-a înfipt adânc şi rece patru cuvinte: Soţia ta a murit”.

Potrivit volumului, Plath l-ar fi căutat la telefon pe Hughes imediat după această ultimă întâlnire faţă-n faţă, dar la telefon a răspuns iubita acestuia, Susan Alliston care i-a pasat imediat receptorul lui Hughes. “Linişte-te, Sylvie”, i-ar fi spus acesta. Ziua următoare, vestea morţii lui Plath avea să cadă ca un trăsnet.

Consecințele instabilității lui Ted Hughes în relația cu Sylvia Plath

Bate mai spune că Hughes se afla în pat cu iubita lui în apartamentul din Bloomsbury – în care îşi petrecuse prima noapte de dragoste cu Plath cu şapte ani mai înainte – când poeta în vârstă de doar 30 de ani îşi curma viaţa, băgându-şi capul în cuptorul de la aragaz.

Noul volum include detalii inedite şi despre relaţia lui Hughes cu poeta Assia Wevill, care şi-a pus capăt zilelor în 1968 (hotărând să o ia cu ea şi pe micuţa Shura, fetiţa lor în vârstă de doar patru ani, foto sus). Assia Wevill preciza în scrisoarea de adio că nu poate fi împreună cu Hughes “din cauza amintirilor legate de Sylvia”. Cei doi fuseseră amanţi şi în perioada în care Hughes era căsătorit cu Plath.

Autorul volumului spune că firea instabilă şi indecisă a lui Hughes ar fi provocat şi această nouă tragedie, Wevill aflând că Hughes o înşela cu o femeie pe nume Brenda Hedden, dar şi cu asistenta Carol Orchard, cu care poetul avea să se însoare în 1970. Potrivit jurnalului său intim, Hughes nu se putea hotărî cu care să rămână şi se referea la ele cu “A, B şi C”, situaţie care i-a inspirat şi un poem: “Care din paturi? Care mireasă? Ce piept să-mi fie alinare?”.

35 de ani mai târziu, s-a stins din viață și poetul britanic Ted Hughes.

Ne puteți urmări și pe Google News