Evenimentul Zilei > Actualitate > Noi amănunte în cazul celei mai dramatice poveşti de dragoste din lumea literară. Cu cine era Ted Hughes în noaptea în care soţia sa, una din cele mai mari poete ale lumii, se omora pentru el
Noi amănunte în cazul celei mai dramatice poveşti de dragoste din lumea literară. Cu cine era Ted Hughes în noaptea în care soţia sa, una din cele mai mari poete ale lumii, se omora pentru el

Noi amănunte în cazul celei mai dramatice poveşti de dragoste din lumea literară. Cu cine era Ted Hughes în noaptea în care soţia sa, una din cele mai mari poete ale lumii, se omora pentru el

Poetul Ted Hughes era în pat cu noua sa cucerire în noaptea dramatică şi rece din iarna lui 1963, în care geniala sa soţie îşi punea capăt zilelor. Ipoteza este avansată de autorul unei noi biografii a poetul britanic, Sir Jonathan Bate, directorul Colegiul Worcester, Oxford.

Sir Bate a intervievat mai multe femei care au fost în relaţii apropiate cu Hughes şi a lecturat jurnalul intim al iubitei acestuia din perioada respectivă pentru a reconstitui ultima săptămână din viaţa Sylviei Plath, poetă şi prozatoare americană, al cărei talent uriaş a fost, din păcate, remarcat abia după dramatica şi prematura sa moarte.

Cartea dezvăluie şi faptul că Sylvia Plath i-a trimis soţului – de care era despărţită de şase luni – o răscolitoare scrisoare de adio, cu două zile înainte să-şi pună capăt zilelor. Îi spunea că intenţionează să părăsească Regatul britanic şi să nu se mai întoarcă vreodată. Hughes s-a panicat şi a dat fuga în Primrose Hill, Londra, să vadă ce fac Sylvia şi cei doi copii ai lor, Frieda şi Nicholas. Gestul lui nu a făcut decât s-o irite şi mai tare pe Sylvia care a făcut bucăţi scrisoarea.

Sylvia, alături de cei doi copii ai săi

“Era sâmbătă şi aceasta a fost ultima lor întâlnire faţă-n faţă, transpusă mai târziu de Ted în celebrul său poem Last Letter, publicat abia în 2010”, spune Sir Jonathan Bate. Last Letter începe cu versul  “Ce s-a întâmplat în noaptea aceea? În noaptea ta din urmă” şi se termină cu descrierea momentului în care Hughes află despre moartea lui Plath:  “Atunci o voce ca o armă aleasă cu fineţe sau o injecţie bine dozată mi-a înfipt adânc şi rece patru cuvinte: Soţia ta a murit”.

Potrivit volumului, Plath l-ar fi căutat la telefon pe Hughes imediat după această ultimă întâlnire faţă-n faţă, dar la telefon a răspuns iubita acestuia, Susan Alliston care i-a pasat imediat receptorul lui Hughes. “Linişte-te, Sylvie”, i-ar fi spus acesta. Ziua următoare, vestea morţii lui Plath avea să cadă ca un trăsnet.

Bate mai spune că Hughes se afla în pat cu iubita lui în apartamentul din Bloomsbury – în care îşi petrecuse prima noapte de dragoste cu Plath cu şapte ani mai înainte – când poeta în vârstă de doar 30 de ani îşi curma viaţa, băgându-şi capul în cuptorul de la aragaz.

Noul volum include detalii inedite şi despre relaţia lui Hughes cu poeta Assia Wevill, care şi-a pus capăt zilelor în 1968 (hotărând să o ia cu ea şi pe micuţa Shura, fetiţa lor în vârstă de doar patru ani, foto sus). Assia Wevill preciza în scrisoarea de adio că nu poate fi împreună cu Hughes “din cauza amintirilor legate de Sylvia”. Cei doi fuseseră amanţi şi în perioada în care Hughes era căsătorit cu Plath. Autorul volumului spune că firea instabilă şi indecisă a lui Hughes ar fi provocat şi această nouă tragedie, Wevill aflând că Hughes o înşela cu o femeie pe nume Brenda Hedden, dar şi cu asistenta Carol Orchard, cu care poetul avea să se însoare în 1970. Potrivit jurnalului său intim, Hughes nu se putea hotărî cu care să rămână şi se referea la ele cu “A, B şi C”, situaţie care i-a inspirat şi un poem: “Care din paturi? Care mireasă? Ce piept să-mi fie alinare?”.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: