Evenimentul Zilei > Actualitate > Verdictul unui savant român: „Putem să ne infectăm, însă cu siguranță vom scăpa”
Verdictul unui savant român: „Putem să ne infectăm, însă cu siguranță vom scăpa”

Verdictul unui savant român: „Putem să ne infectăm, însă cu siguranță vom scăpa”

În toată avalanșa de știri alarmiste, se face auzită și opinia avizată a unui savant de prestigiu.

Prof. dr Olga Simionescu, cea care conduce de mai bine de opt ani Clinica I de Dermatologie a Spitalului Colentina din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, sintetizează în 20 de puncte tot ce crede despre noul coronavirus, inclusiv faptul că în România circulă un alt serotip decât în China și Italia.

Iată postarea de pe Facebook:

Ce cred eu despre Corona virus (răspuns la telefoane):

 1. Este un virus cu #ARN, din familia virusurilor Corona cunoscute încă din 1960, la oameni și animale (păsări, mamifere). Se numeste “noul corona” fiindcă au mai fost infecții cunoscute în 2002 (SARS-CoV) și în 2012 (MERS-CoV). Noul Corona Virus are simbolul SARS-CoV-2 și determină boala COVID-19. El a început în Wuhan in 2019, decembrie și s-a răspândit în întreaga lume.
 2. Fiind virus cu #ARN (beta corona virus), face mutații, parte naturală a ciclului celular, astfel că există două serotipuri principale: L agresiv, cu diseminare rapidă și S mai blând, cel clasic. Deși virusul poate afecta orice populație, se pare că în Wuhan (de unde a pornit) și în Italia a fost serotipul L, iar in Romînia serotipul S. Aceasta este legată de susceptibilitatea genetică a populației, virusul nou corona intrând în celula omului prin receptorul ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei). Există contestatari ai teoriei mutaționale, inclusiv o voce de la Yale, pe motiv că din lanțul lung de nucleotide (30000) doar câteva ar fi afectate. Însă eu cred că formele diferite de boală nu țin doar de imunitatea individului, ci și de aceste două tulpini.
 3. #OMS a declarat deja pandemie, adică o epidemie întinsă pe multe țări. Asta nu trebuie să însemne panică a populatiei, ci doar atenție și măsuri sporite de protecție și protocoale de testare, transport, măsuri epidemiologice și tratament.
 4. Noul #corona #virus se transmite prin picături #Pfluge, particule virale, aerosoli, contact cu suprafete infectate. Alcoolul sanitar nu este suficient și nici clorhexidina. Sunt necesare substanțe biocide, pe baza de alcool. Trebuie evitate aglomerările, mijloacele de transport în comun, strângerile de mână.
 5. Masca protejează și este imperativ să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun minimum 20 de secunde odată, de mai multe ori.
 6. Mâncarea trebuie prelucrată termic.
 7. Există forma ușoare, medii, severe ale bolii, în funcție de serotip si de răspunsul imun al pacientului infectat. Sunt mai grav interesați vârstnicii și mai puțin interesați copiii.
 8. Transmiterea mult mai rapidă decât a virusului gripal a alimentat teoria că noul coronavirus este fabricat în laborator în scopuri de armă biologică și că a fost scăpat de sub control.
 9. Există consecințe economice semnificative (linii aeriene au dat faliment, a scăzut bitcoin-ul, turismul în multe țări a fost lichidat, bursele s-au prăbușit), iar lipsa de la serviciu a oamenilor, chiar și cu home working, va avea urmări.
 10. S-a instituit panica in populații din numeroase țări, întreținută de TV in principal, dar si de altele din media (emisiunile au înfulecat hulpav din subiect), precum și de frica oamenilor de boli.
 11. Mulți “oameni de bine” vor intermedia teste, vor propune vindecări, vor specula prețul la măști și consumabile.
 12. Un vaccin va fi disponibil în cel mai devreme un an, restul este fantezie pură.
 13. În România, medicii priviți sunt acum priviți ambivalent (pe de o parte sunt toți corupti, fără afect, autosuficienți, dar și necesari, iată, în perioade de restriște); personalul medical instruit rămâne “umărul principal” în tratarea bolii. Și generalizarea referitoare la corupție și la celelalte face parte din preconcepțiile unora care cu siguranță n-ar fi stat vreodată să învețe toată viața, însă se uită cu jind/ invidie la alții care muncesc până cad.
 14. Medicii de la Matei Balș sunt excepționali. Spitalul “Colentina” este lipit de “Matei Balș” și am lucrat împreună mult. Geniali.
 15. Testarea se face doar la cei veniți din ariile de incidență crescută, precum și la pacientii simptomatici. Simptomele (tuse, febra, astenie, dureri musculare) nu diferă mult de cele ale gripei sau rhinovirusurilor.
 16. #ISU merge perfect, de multă vreme. #DSP s-a profesionalizat. Interviul nereușit de la Timis nu se pune.
 17. Pentru cei care am trăit în comunism o perioadă, calmul este un element dobândit (nu ne facem acum provizii, căci stăteam la coadă la carnea de porc de 37 lei 50 cu orele și o drămuiam). Este multă manipulare și histrionismul dâmbovițean înflorește. La ele se adaugă și sindromul ipohondriac accentuat mai ales la bărbații români.
 18. Învățatul de la distanță (e-learning) când scolile sunt închise pare să fie singura soluție ca să nu se înghețe anul școlar/ universitar. It’s more than nothing.
 19. Totul se va scumpi după. Avioanele, vacanțele, alimentele. Lumea se va urgisi.
 20. Sunt sigură că noi vom trece cu fruntea sus și nu trebuie să ne speriem.

Cel mai rău scenariu poate fi să ne infectăm, însă cu siguranță vom scăpa”.