Verdictul Curţii: afară cu chiriaşii-expiraţi ai RAAPPS!
- Adam Popescu
- 11 februarie 2008, 02:00
Curtea Constituţională a declarat nule de drept contractele la adăpostul cărora politicieni ca Mircea Geoană, Vasile Dâncu sau Petre Roman stau ilegal în vile primite de la stat chiar şi după încheierea mandatelor de miniştri. Astfel, cei care şi-au păstrat casele de la stat mai mult de două luni după pierderea funcţiei - majoritatea numiţi de PSD înainte de 2004 - nu vor mai avea nicio justificare pentru a le păstra.
Curtea Constituţională îi scoate din vilele de protocol ale RAAPPS pe demnitarii care au rămas chiriaşi de lux chiar şi după încheierea mandatului. Judecătorii au declarat nule de drept toate contractele de închiriere care le permit acestora să ocupe pentru sume modice casele de la stat, după împlinirea a 60 de zile de la eliberarea din funcţie.
Disputa privind legalitatea contractelor prelungite a fost tranşată de judecători în motivarea deciziei din 30 ianuarie, prin care a fost declarat neconstituţional articolul de lege care le permitea demnitarilor-chiriaşi cumpărarea vilelor prin negociere directă, fără licitaţie. Astfel, după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, politicieni ca Mircea Geoană, Vasile Dâncu, Şerban Mihăilescu, Şerban Nicolae sau Petre Roman, chiriaşi fără drept ai RAAPPS, nu vor mai avea nicio justificare pentru a rămâne în locuinţele primite de la stat. Protecţie socială pentru demnitari
Judecătorii au ajuns la concluzia că, spre deosebire de foştii chiriaşi ai apartamentelor de bloc comuniste, care şi-au cumpărat în ’90 locuinţele printr-o măsură socială, chiriaşii de lux au intrat în casele statului fie aleşi sau numiţi în funcţii publice şi numai pe durata mandatului, fie „în baza unui act de folosire a locuinţelor la care nu aveau dreptul“.
„În ipoteza în care s-au încheiat contracte de închiriere pe durată determinată cu încălcarea“ articolelor de lege care prevăd obligativitatea de a elibera locuinţa în două luni de la data expirării mandatului, „Curtea reţine că acestea sunt nule de drept pentru perioada care s-a scurs după 60 de zile de la încetarea datei demnităţii sau a funcţiei publice“, concluzionează judecătorii. Pe făraş: Geoană, Dâncu, Mihăilescu Majoritatea celor care şi-au păstrat casele de la stat sunt cei numiţi în funcţii de PSD înainte de 2004. Printre capii de listă se numără foştii miniştri PSD Mircea Geoană, Vasile Dâncu, Alexandru Athanasiu, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Georgiu Gingăraş. La fel şi fostul procuror general Tănase Joiţa sau expremierul Petre Roman, contestatar al notificării de evacuare din casa locuită încă de Mioara Roman.
Tot într-o casă a RAAPPS se află cabinetul senatorial al lui Ion lliescu, aflat în litigiu, dar şi Fundaţia Europeană „Nicolae Titulescu“, prezidată de fostul premier PSD Adrian Năstase. Case de la stat au şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu, fostul şef al Direcţiei de Informaţii Externe Nicolae Pleşiţă, Gelu Voican Voiculescu sau foştii demnitari comunişti Ştefan Andrei şi Paul Niculescu-Mizil. Cum au fentat legea
„Aceşti tovarăşi au găsit diferite formule şi şi-au încheiat direct contracte de închiriere, când încă mai erau în funcţii şi nu încălcau nicio lege. Unele sunt pe termen de câţiva ani, altele nici nu au termen, sunt valabile „până la rezolvarea situaţiei locative“. Au profitat de lipsa de reguli şi au făcut reguli. Alţii au contracte pentru locuinţe de serviciu pe care nu le-au mai părăsit“, explică Ilie Bolojan, secretarul general al guvernului.
Chiar dacă nu îi va evacua imediat pe chiriaşii-expiraţi din vile, verdictul Curţii va cântări mult în instanţă, în eventualele procese deschise de demnitarii care vor refuza să plece. În paralel, RAAPPS plănuieşte să le mărească de şapte ori chiriile, printr-o ordonanţă de urgenţă.