Venituri uriașe pentru un comisar șef. Ancheta despre cum își umflă sporurile angajații din Ministerul de Interne

Sursa foto: Arhiva EVZ

Venituri uriașe depistate la un comisar șef, în urma anchetei. Alte nereguli semnalate în cazul a două structuri din MAI.

Venituri uriașe pentru un comisar șef de la Direcția de Asigurare Logistică Integrată (DALI). Faptul a ieșit la iveală în urma unui controlul la direcția respectivă și la Direcția Generală Logistică (DGL). Verificările sunt în plină desfășurare, așa cum EVZ a scris, în exclusivitate, aici. Până acum au fost depistate cel puțin două nereguli majore. Și sunt legate de activitatea unora dintre angajații acestor structuri administrative.

Este vorba despre creșterea necorespunzătoare a veniturilor. Nereguli constituite în urma interpretării într-un anumit sens a regulamentelor și legilor existente. De asemenea, este vorba și despre decontarea unui număr foarte mare de ore suplimentare, conform justnews.ro.

Venituri uriașe pentru un comisar șef

Sursa citată oferă exemplul lui Mihai Negrilă, cel care ocupă funcția de director adjunct al DALI. Comisarul șef ar fi avut venituri de 20.000 de lei într-o singură lună. El ar avea un salariu ce ajunge la 13.000 de lei. Diferența de 7.000 de lei ar fi primit-o pentru orele suplimentare efectuate.

O altă situație îl vizează pe comisarul-șef Marian Dascălu. El ar fi remunerat cu o pensie de 11.000 de lei pe lună. Ca urmare a decontării a numeroase ore suplimentare. Fapt petrecut chiar în perioada de dinaintea înaintării cererii pentru pensionare. Surplusul produs de decontarea orelor suplimentare la pensie ar fi de aproximativ 1.500 – 2.000 de lei, scrie justnews.ro.

O practică des întâlnită în cadrul MAI

Fără acele ore suplimentare, pensia s-ar fi învârtit în jurul a 9.000 de lei. Conform legislației, la calculul pensiei pentru un angajat MAI se au în vedere veniturile (nu salariile propriu-zise) din ultimele șase luni. Ce sunt însă plafonate la un anumit nivel.

„Acest mecanism al umflării veniturilor angajaților aflați în prag de pensionare cu ore suplimentare, acordate cu larghețe în condițiile crizei coronavirusului, este larg întâlnit în ultima perioadă în cadrul Ministerului de Interne. Cercetările continuă în prezent și față de alți angajați de la DGL și DALI, finalizarea controlului urmând să aibă loc la finele săptămânii viitoare”, precizează sursa citată.

Ancheta reporterului evz.ro, publicată în ianuarie, a arătat întregul mecanism vizat de verificările ce au loc acum la MAI.

„E agitație în tot ministerul. Acum sunt vizate toate direcțiile. Se vorbește că se va ajunge la toate structurile (n.r. Pompieri, Jandarmerie, Poliție de Frontieră, ”Imigrări”). Deocamdată este vizat doar ministerul. Se fac verificări asupra modului în care s-au plătit acești bani pentru orele suplimentare. Fie dacă au fost luate fără drept, fie dacă au fost ”umflate”, a precizat sursa evz.ro.

Cei care deja au ieșit la pensie, au scăpat de control. Rămân sub lupă angajații în activitate și cei ale căror dosare de pensii nu au plecat, după simulări, la Casa de Pensii.

Exclusiv EVZ. Scandalul orelor suplimentare din MAI. Ancheta s-a extins, se verifică și acte vechi de câțiva ani

Așa de speriați au fost unii încât s-au dus singuri la ”Financiar” să spună că au greșit calculul orelor suplimentare și că vor să dea niște bani înapoi. Unii au și returnat sume de ordinul miilor de lei”, au mai adăugat sursele citate.

Unii dintre cei aflați în vizorul acestor controale financiare au ieșit la pensie și au fost reangajați ca personal civil contractual, baza unor convenții civile. Asta în condițiile în care angajările din sursă externă au fost blocate, cel puțin la nivel declarativ.