Exclusiv. Scandal pentru orele suplimentare din MAI. Ce nereguli s-au găsit

Exclusiv. Scandal pentru orele suplimentare din MAI. Ce nereguli s-au găsit Sursa: Arhiva EVZ

Demarat inițial ca un control de fond, adică unul obișnuit, planificat pentru începutul acestui an, auditul de la Direcția de Asigurare Logistică Integrată (DALI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) s-a transfomat, rapid, într-un uriaș tăvălug.

Exclusiv EVZ. Scandalul orelor suplimentare din MAI. Ancheta s-a extins, se verifică și acte vechi de câțiva ani

Informația că ofițeri neoperativi - unii cu rapoartele de pensionare aprobate -, și-ar fi umflat ștatele de plată cu ore suplimentare a produs o adevărată undă de șoc în tot MAI. Acum, conform surselor Evenimentului zilei, angajații de la Financiar-Contabilitate au extins controlul în toate direcțiile ”Internelor”. Și, în unele cazuri, fac reverificări asupra dosarelor pregătite pentru a fi trimise către Casa de Pensii. Există informații că verificările ar viza și documentații întocmite în urmă cu câțiva ani.

Cu ore suplimentare, în jur de 14.000 de lei pensie

Felul în care au fost propuse și aprobate orele suplimentare în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pare să fie o problemă mult mai gravă decât s-a crezut inițial, adică atunci când s-a plecat de la un pont care viza doar niște personaje din zona Direcția de Asigurare Logistică Integrată (DALI). Printre ei și un ofițer, M.D., care avea deja dosarul pe pensionare aprobat de noul ministru, Lucian Bode.

Surse din interiorul ministerului vorbesc despre faptul că ofițerului i s-ar fi făcut o simulare în baza căreia, la trecerea în rezervă, ar fi trebuit să încaseze o pensie de aproximativ 14.000 lei. Cu tot cu acele ore suplimentare folosite ca bază de calcul a veniturilor de ofițer pensionar.

Contabilii MAI recalculează pensiile unde sunt suspiciuni

”Odată controlul început, dosarul acelui polițist care avea trecerea în rezervă aprobată de ministru nu a mai plecat către Casa de Pensii. A intrat în procedura de recalculare și acum este între ”Financiar” și ”Cadre”. În funcție de ce vor descoperi contabilii, pensia sa, simulată în jurul a 14.000 de lei, va scădea. Este posibil ca, fără acele ore suplimentare, chiar să se înjumătățească. Și acest caz nu este singular.

În verificări a intrat și dosarul unui alt ofițer asupra căruia planează suspiciunea de a fi încasat fără drept sume provenite din ore suplimentare, care lucra tot în serviciul neoperativ. Lui i-a fost simulată pensia, la un prim calcul în care s-au folosit orele suplimentare declarate și încasate, la peste 16.000 de lei. După recalculare, dosarele vor fi trimise la Casa de Pensii. Cei prinși în neregulă, vor trebui să dea și niște bani înapoi”, ne-au dezvăluit surse din ”Interne”.

Scandalul orelor suplimentare din MAI. Controlul s-a extins în tot aparatul central

Controlul pe care o echipă de ofițeri de la Direcția de Audit Public Intern la demarat la începtul acestui an la Direcția de ”Logistică” pare să fie doar vârful unui iceberg.

Pornindu-se din acel punct și folosind informații primite pe parcursul investigațiilor care vizează felul în care se chletuiesc banii publici în MAI, contabilii au extins verificările. Acum, sunt vizate toate direcțiile ”Internelor” pentru a se vedea cum s-au acordat și plătit lunar orele suplimentare. Inclusiv Grupul de Comunicare Strategică, echipă care transmite permanent date despre evoluția pandemiei de COVID-19, va fi verificată, conform surselor noastre.

O atenție sporită li se acordă, spun sursele Evenimentului zilei, mai ales celor care lucrează în departamente/structuri neoperative, adică la administrativ, la birouri. Există voci care vorbesc despre verificări care vizează chiar documente mai vechi, întocmite în urmă cu câțiva ani.

Unii dintre polițiști s-au dus singuri la „Financiar” pentru a raporta greșeli de calcul

„E agitație în tot ministerul. Acum sunt vizate toate direcțiile. Se vorbește că se va ajunge la toate structurile (n.r. Pompieri, Jandarmerie, Poliție de Frontieră, ”Imigrări”). Deocamdată este vizat doar ministerul. Se fac verificări asupra modului în care s-au plătit acești bani pentru orele suplimentare. Fie dacă au fost luate fără drept, fie dacă au fost ”umflate”.

Cei care deja au ieșit la pensie, au scăpat de control. Rămân sub lupă angajații în activitate și cei ale căror dosare de pensii nu au plecat, după simulări, la Casa de Pensii.

Exclusiv EVZ. Scandalul orelor suplimentare din MAI. Ancheta s-a extins, se verifică și acte vechi de câțiva ani

Așa de speriați au fost unii încât s-au dus singuri la ”Financiar” să spună că au greșit calculul orelor suplimentare și că vor să dea niște bani înapoi. Unii au și returnat sume de ordinul miilor de lei”, au mai adăugat sursele citate.

Unii dintre cei aflați în vizorul acestor controale financiare au ieșit la pensie și au fost reangajați ca personal civil contractual, baza unor convenții civile. Asta în condițiile în care angajările din sursă externă au fost blocate, cel puțin la nivel declarativ.