Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Veniți să luați lumină dintr-un Mercedes luxos de 300 de cai putere!
Veniți să luați lumină dintr-un Mercedes luxos de 300 de cai putere!

Veniți să luați lumină dintr-un Mercedes luxos de 300 de cai putere!

Imediat după ce filosoful Gabriel Liiceanu a explicat de ce greșesc marii prelați ai Bisericii Ortodoxe când afișează prea mult lux, mitropolitul Ardealului Laurențiu Streza a dat fuga să-și cumpere un bolid luxos de 300 de cai putere.

Cu siguranță este o minune dumnezeiască planul de finanțare a limuzinei, pentru că mitropolitul Streza susține că achiziționează mașina din ”bani cinstiți”. E nevoie de un miracol divin ca să duci la bun sfârșit achiziția unui bolid care costă între 60.000 și 100.000 de euro numai din salariul de mitropolit.

Ce alte surse de profit „cinstite” mai are prelatul nu știm, pentru a evalua și mai corect situația.

Omul a spus doar că banii din care cumpără mașina sunt ”cinstiți”, nu a oferit alte explicații privind sursele lor. Nu știm dacă sunt afaceri care intră sub incidența Codului Fiscal sau dacă sunt donații din cele pentru care BOR beneficiază de imunitate fiscală și nu plătește nicio taxă.

Cert este că mitropolitul și-a luat o limuzină care îi va face invidioși chiar și pe interlopii din Ardeal, pentru că modelul și dotările sunt mai degrabă de bișnițar șmecher, decât de față bisericească, de la design până la roțile speciale din aluminiu.

Mașina a fost fotografiată de ziariștii de la Ora de Sibiu și publicarea imaginilor cu noua achiziție auto l-a enervat la culme pe mitropolit. Acesta a transmis niște gânduri nu tocmai creștinești ziariștilor sibieni.

Streza a explicat că avea nevoie de limuzina cu dotări speciale pentru a ajunge mai repede și mai în siguranță la enoriași. Așadar știm că și în noaptea de Înviere, ditamai mitropolitul gonește cu limuzina de 300 de cai putere pentru a aduce lumina enoriașilor din Sibiu.

Povestea are cel puțin două aspecte pe care trebuie să le dezbatem în spațiul public.

Primul ține de mentalitatea și atitudinea mahărilor din Biserica Ortodoxă Română, pentru că Streza nu e singurul înalt prelat care seamănă prin atitudine mai mult cu un interlop, manelist sau politician corupt decât cu un preot.

Gabriel Liiceanu a explicat superb cum greșesc înaltele fețe bisericești când epatează cu luxul de care s-au înconjurat. ”Isus nu a venit la Ierusalim cu o limuzină de zeci de mii de euro!”, a spus domnul Liiceanu.

Nu-i așa că e o mare diferență între măgaușul pe care a intrat Isus în Ierusalim și ”Merțanul” clasa E, de 300 de cai putere, cu care se plimbă mitropolitul Ardealului printre enoriași?

Enoriași care în marea lor majoritate nu își permit nici măcar un Logan. Unii dintre ei poate că nu își vor permite să cumpere mai mult de un cozonac pentru acest Paște, dar vor merge la biserică să ia lumină de la un prelat care se fâțâie prin oraș cu o limuzină al cărei preț este undeva între 60.000 și 100.000 de euro. De fapt, cei mai mulți dintre credncioșii care vor lua lumină de la Laurențiu Streza locuiesc în apartamente și care care nici nu valorează cât limuzina mitropolitului.

Într-o țară ca România, în care sărăcia face ravagii, luxul în care trăiesc unii preoți este un păcat obscen. Să nu mire pe nimeni că din această cauză crește în intensitate vocea celor care critică tot mai revoltați personajele ce au ajuns să conducă Biserica Ortodoxă Română. Ei nu atacă Biserica și nici pe Dmnezeu, așa cum răspund cu ură cei criticați.

Critică un tip de mentalitate incompatibil cu haina preoțească. Critică nesimțirea strigătoare la cer a unor inși hrăpăreți îmbrăcați în sutane care sfidează întreaga societate.

Dincolo de principiile ce ar trebui să caracterize atitudinea și comportamentul unui preot, avem de dezbătut un alt aspect foarte important ce ține de principiile care ar trebui să guverneze o societate civilizată.

Eu aș vrea să știu dacă mitropolitul Streza, care își permite o asemenea limuzină, depune vreo declarație de venit la ANAF. Aș vrea să știu cât a plătit el impozit pe veniturile care îi permit să cumpere asemenea bolid.

Dacă Biserica Ortodoxă a început să genereze venituri atât de mari încât prelații ei își permit să înceapă să trăiască în lux de nababi, poate că a venit timpul să ne gândim să impozităm cumva aceste activități atât de profitabile.

Mi se pare mult mai moral să urmărească ANAF ”Merțanul” lui Streza prn Sibiu, decât să confiște pătrunjelul bătrânelor amărâte care vând trei fire de verdeață pe marginea trotuarului.

Întreaga societate trebuie să-și pună o întrebare cheie când vede câte un prelat bălăcindu-se în lux ostentativ: Pentru asta acceptăm să nu plătească BOR impozite și taxe?