Evenimentul Zilei > International > Până de curent are efecte dramatice asupra Venezuelei: 15 persoane au murit din cauza lipsei electricității
Până de curent are efecte dramatice asupra Venezuelei: 15 persoane au murit din cauza lipsei electricității

Până de curent are efecte dramatice asupra Venezuelei: 15 persoane au murit din cauza lipsei electricității

Până acum, în Venezuela au murit 15 persoane care sufereau de boli renale din cauză că nu și-au putut face dializa, anunțat, sâmbătă, un ONG care se ocupă de probleme de sănătate. Președintele Nicolas Maduro susține că un un nou "atac cibernetic" al SUA care ar fi împiedicat restabilirea electricității în întreaga țară.

Au trecut mai mult de 48 de ore de când țara este paralizată de o pană de curent la nivel național. 

„Între ieri și astăzi, am înregistrat 15 decese din cauza absenței dializei. Nouă dintre aceste decese au fost înregistrate în statul Zulia, două în statul Trujillo și patru la spitalul Perez Carreno din Caracas", a declarat pentru AFP Francisco Valencia, director al Coaliției organizațiilor pentru dreptul la sănătate și viață (Codevida), informează ziare.com.

„Situația persoanelor cu insuficientă renală este foarte dificilă, critică, este vorba despre 95% dintre unitățile de dializă, care ar putea ajunge la 100% în prezent, paralizate din cauza lipsei de electricitate", a spus Valencia.
Venezuelienii se confruntă de joi după-amiază cu cea mai gravă până de curent din istoria țării. Guvernul o atribuie unui "război al electricității" condus de Statele Unite și de liderul Opoziției, Juan Guaido, președintele interimar autoproclamat, recunoscut de aproximativ 50 de țări după 23 ianuarie.

„În cele câteva unități de dializă unde există generatoare electrice, a devenit dificil să le repornim din cauza lipsei de combustibil", a adăugat Valencia.

Referindu-se la numărul de persoane care au nevoie de dializă în mod regulat în Venezuela, directorul Codevida a avertizat că până de curent "ar putea conduce la moartea a mai mult de 10.200 de pacienți".

Vineri, „48 de copii dependenți de singură unitate pediatrică de dializă din țară nu au putut beneficia de dializă", a adăugat el.

Alți pacienți suferă, de asemenea, din cauza întreruperii curentului și lipsei generatoarelor electrice în spitale, potrivit lui Valencia.

Președintele Nicolas Maduro a denunțat, sâmbătă, un nou „atac cibernetic" al SUA care ar fi împiedicat restabilirea electricității în întreagă țară, confruntată de peste două zile cu uriașă până de curent.

Sura foto: theconversation.com

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.