Venezuela dezincriminează homosexualitatea în cadrul armatei

Venezuela. Sursa foto: Lorenzot81 | Dreamstime.com

Curtea Supremă de Justiție (TSJ) din Venezuela a anulat joi (16 martie) un articol controversat din codul justiției militare care pedepsea homosexualitatea în forțele armate cu până la trei ani de închisoare.

Curtea „a anulat (...) dispoziția cuprinsă în secțiunea unică a articolului 565 din Codul organic al justiției militare, din lipsă de claritate juridică și de precizie suficientă cu privire la conduita pe care urma să o pedepsească”, a declarat Curtea Supremă de Justiție din Venezuela pe pagina sa web, scrie Le Figaro.

Militarii homosexuali nu vor mai face pușcărie

"Dispoziția în cauză, contestată de organizațiile internaționale, impune o pedeapsă de la unu la trei ani de închisoare soldaților care săvârșesc 'acte sexuale nefirești', fără a defini ce se înțelege prin astfel de fapte", punctează instanța în nota sa.

Instanța mai precizează că "această interpretare, în lumina concepțiilor științifice, sociale și juridice actuale, nu este compatibilă cu Constituția sau cu instrumentele internaționale (...) deoarece este contrară postulatului fundamental al progresivității în garanția drepturilor umane".

După mai multe reforme, cea mai recentă datând din septembrie 2021, articolul 565 din codul justiției militare a rămas neschimbat, în ciuda solicitărilor de abrogare a acestuia lansate de activiști în fața Parlamentului.

Activiștii pentru drepturile LGBT+ au salutat decizia Curții Supreme

Mai mulți apărători ai drepturilor persoanelor LGBT+ din această țară conservatoare din America de Sud au salutat această victorie. "După atâția ani de luptă, am obținut nulitatea articolului din codul justiției militare", a declarat pentru AFP activistul Leandro Viloria, care apărase abrogarea acestui text.

Un soldat care a fost expulzat după ce i-a fost descoperită homosexualitatea a declarat pentru AFP că anularea articolului i-a deschis posibilitatea de a solicita reintegrarea în Forțele Armate Naționale Bolivariene.

"Acum este o chestiune de a evalua dacă, având în vedere această situație, reintegrarea mea este adecvată. Măcar elimină frica", a spus el, sub acoperirea anonimatului. (Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)