Rusia, mișcare strategică în Venezuela. Ce plan a mai copt Putin
- Cristian Istrate
- 3 aprilie 2019, 20:24
Una dintre filialele conglomeratului militaro-industrial public rus Rostec, Rosoboronexport, a anunțat că a deschis un centru de instruire în Venezuela pentru piloţii de elicoptere.
În acest centru, cu ajutorul specialiștilor ruși trimis de Moscova, piloții venezueleni vor beneficia de o pregătire serioasă în ceea ce privește operarea elicopterelor Mi-17V-5, Mi-35M și Mi-26T. Se vor simula diferite situații neobișnuite care pot apărea în timpul zbor.
Compania a precizat că personalul centrului a fost, de asemenea, instruit în Rusia.
Conform informațiilor Rosoboronexport, echipamentul furnizat din Rusia în Venezuela este utilizat în desfășurarea operațiunilor contra contrabandiștilor, la stingerea incendiilor forestiere, activități de salvare și evacuare în regiunile afectate de dezastre naturale, precum și la distribuirea de ajutoare umanitare în zone îndepărtate ale țării, informează Defenseromania.ro.
Cu toate acestea, nu este foarte clar dacă centrul deschis de compania rusă Rosoboronexport îşi propune să instruiască cu adevărat piloţii de elicoptere pentru anumite situaţii de urgenţă, ori dacă este doar un pretext pentru a-i pregăti personalul militar să opereze mai bine elicopterele în timpul unor operaţiuni militare.
În weekendul trecut, două avioane rusești, unul Ilyushin IL-62, avion de linie, și un avion AN-124, destinat transportului de marfă, au ajuns în Venezuela. Acestea au făcut o escală în Siria.
La bordul unuia dintre avioane s-ar fi aflat șeful Statului Major al Forțelor Terestre împreună cu aproximativ 100 de soldați ruși. Mai mult decât atât, în celălalt avion, Rusia ar fi transportat mărfuri de aproximativ 35 de tone. Ulterior, aceste informații au fost confirmate de către autoritățile din Venezuela și Rusia.
Situația din Venezuela rămâne la fel de tensionată.Compania American Airlines a anunţat că a decis suspendarea pe o durată nedeterminată a zborurilor pe ruta SUA - Venezuela, pe care le întrerupsese deja temporar din 15 martie din motive de securitate. Pentru American Airlines, companie care opera de peste 30 de ani zboruri spre Venezuela, aceasta a reprezentat o decizie dificilă nu doar în virtutea îndelungatei experienţe în ţara respectivă, dar şi din perspectiva celor peste 70 de membri ai personalului care „trăiesc şi muncesc” acolo.