Vei obține cu 30% mai multă căldură dacă faci asta. Cum trebuie curățate caloriferele înainte de sezonul de iarnă

Vei obține cu 30% mai multă căldură dacă faci asta. Cum trebuie curățate caloriferele înainte de sezonul de iarnă Sursa: Dreamstime.com

Dat fiind că se apropie sezonul de iarnă, putem lua în considerare o serie de practici prin care să asigurăm confortul locuinței proprii, dar și menținerea unei temperaturi optime în perioadele reci.

Una dintre metode este aceea a spălării caloriferelor, cea care va asigura funcționarea optimă a acestora. De multe ori, se poate întâmpla ca doar o parte a caloriferului să fie încălzită, iar explicația pentru acest lucru este că nu au mai fost curățate de mult timp. Astfel, este indicat ca toate caloriferele din locuință să fie curățate anual pentru a degaja și mai multă căldură.

Metoda prin care putem crește performanța caloriferelor din locuință

Perioada în care vor trebui curățate acestea este toamna, și asta va trebui realizată doar cu apă și soluții pentru curățarea caloriferelor, căci folosirea unor substanțe corozive va duce la deteriorarea zonelor de etanșare.

Contează și materialul, astfel că dacă avem unul din fontă vom risca să ne confruntăm cu depuneri ceva mai mari și este necesară curățarea caloriferelor mai des decât a celor fabricate din oțel sau aluminiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum poate fi curățat un calorifer

În cazul în care nu vreți să apelați la un instalator, pentru a curăța un calorifer nu este necesară demontarea lui, dar este mai ușor așa. Cu ajutorul unui furtun și a altor instrumente de curățare îndepărtați murdăria.

După ce ați curățat caloriferul, indicat ar fi să închideți robineții, altfel riscați să vă treziți cu apă murdară după probele de toamnă, care sunt făcute periodic. Prin această metodă puteți crește chiar și cu 30% eficiența transferului de agent termic în locuință, conform Ziarul Național.

Mai mult, dacă sunt aerisite caloriferele, energia consumată va fi mult mai mică. De asemenea, temperatura setată pe termostat va fi atinsă mult mai repede. Prin urmare, dacă veți aerisi caloriferele, instalația va fi protejată de efectul coroziv produs de aerul din interiorul acestora.

Cum poți scăpa de costurile mari la energie

Cea mai bună metodă pentru a monitoriza consumul de gaze este utilizarea unui termostat de ambient, care va ajuta la reglarea temperaturii în locuinţă pe toată durata unei zile, chiar și de la distanță.

De asemenea, în cazul în care centrala nu va fi folosită pentru un timp îndelungat, poți activa funcțiile de siguranță, anti-îngheț și anti-blocare. În acest fel, atunci când vei ajunge acasă vei avea nevoie de mult mai puțin timp pentru a-ți încălzi locuința, lucru care reduce semnificativ consumul de gaze. Consumul de gaze va putea fi redus semnificativ, chiar și cu 30-45%, dacă izolarea termică a locuinţei este realizată eficient.

De asemenea, există și o serie de recomandări pentru temperaturile pe care să le ai în locuință. Astfel, e indicat ca în sufragerie să fie o temperatură de 20 de grade Celsius, în dormitor de 19 – 20 de grade şi în baie de 22 de grade Celsius.