Evenimentul Zilei > Social > Centrală pe gaz sau electrică. Avantaje și dezavantaje. Care este cea mai potrivită pentru locuința ta
Centrală pe gaz sau electrică. Avantaje și dezavantaje. Care este cea mai potrivită pentru locuința ta

Centrală pe gaz sau electrică. Avantaje și dezavantaje. Care este cea mai potrivită pentru locuința ta

În contextul actualei crize energetice, având în vedere costurile mari ale facturilor la utilități, românii se gândesc la cele mai convenabile soluții de încălzire pentru sezonul rece. Ce este mai convenabil, centrala termică pe gaze sau centrala electrică? Și una și alta prezintă avantaje și dezavantaje, astfel că, punându-le în balanță, fiecare va trebui să decidă.

O centrală electrică cu boiler are un sistem de încălzire care se bazează pe consumul de energie electrică. Aceste sisteme sunt folosite pentru a furniza căldură sau apă caldă într-o locuință. De menționat că noile reglementări care stabilesc plafoane pentru consum, îi fac pe cei ce le dețin să se gândească de două ori înainte să le pornească.

Pe de altă parte, o centrală termică pe gaz transformă apa rece în agent termic și o distribuie prin intermediul caloriferelor în locuință.

Pentru a face o alegere potrivită trebuie să cunoaștem avantajele și dezavantajele pentru o centrală termică pe gaz și pentru cea electrică. De asemenea, trebuie să avem în vedere dacă în zona în care este amplasată locuința există resursele necesare pentru a o pune în funcțiune. Dacă locuința este conectată la rețeaua de gaze ori la cea de electricitate.

Și într-un caz și în altul trebuie avute în vedere câteva aspecte pentru ca să folosiți centrala termică, pe gaz sau electrică în mod corespunzător.

Sfaturi generale pentru utilizatorii de centrale

Cel mai indicat este să reglați temperatura între 19ºC și 21ºC în timpul zilei, iar noaptea să o reduceți cu câteva grade. Aceasta deoarece de fiecare dată când temperatura este urcată cu un grad, consumul de energie crește cu până la 7%.

În zilele în care nu sunteți acasă se recomandă să o opriți ori să o setați pe o temperatură mai redusă pentru a face economii la factură. Datorită noilor tehnologii, putem găsi centrale conectate la rețeaua Wi-Fi a casei. Astfel, prin intermediul gadgeturilor putem controla rapid și eficient temperatura.

Ambele tipuri de centrală au nevoie de mentenanță și verificări amănunțite, mai ales pentru boiler. Centrala pe gaz are nevoie de senzori pentru detectarea scăpărilor de gaze, iar cea electrică necesită o conectare specială la rețea.

Indiferent pentru care optați, trebuie să luați în calcul în special costurile tipului de energie pe care îl va utiliza.

Centrale electrice. Avantaje și dezavantaje

O centrală electrică are o serie de facilități în momentul în care trebuie să reglăm programul și să menținem casa la o temperatură bună. Acestea sunt silențioase și nu emană noxe ori mirosuri neplăcute. De asemenea, sunt ușor de instalat și de întreținut.

Pe de altă parte, dezavantajele vin, în primul rând din consumul foarte ridicat de energie electrică. Iar acest lucru este un dezavantaj major în contextul actual.

Centrală termică pe gaz. Avantaje și dezavantaje

În cazul în care optați pentru o centrală termică trebuie să știți că gazul este un tip de energie care poluează mai puțin. Centrala nu necesită un spațiu foarte mare pentru amplasare. Se pune pe un perete, de regulă exterior.

Pe de altă parte, întreținerea centralelor pe gaz se face periodic, anual, și necesită o procedură destul de complex. Caloriferele trebuie să fie curățate când se apropie iarna pentru a verifica dacă apa curge corect și dacă nu există bule de aer.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: